Беручи до уваги об’єктивні фактори, які склалися після 24 лютого 2022 року, спеціалісти Держпродспоживслужби області і надалі продовжують виконувати свої професійні обов’язки з метою забезпечення дотримання законодавства щодо безпечності та якості харчових продуктів, особливо на агропродовольчих ринках. А це включає: простежуваність документів та відповідної сировини (продукції), маркування готової промислової продукції, наявності позначок придатності, дотримання санітарного стану ринків, а також органолептичні та, при потребі, фізико-хімічні лабораторні випробування на місцях.
Дана робота спрямована на убезпечення споживачів від неякісної та небезпечної продукції, адже наша мета – довести, що ефективний державний контроль щодо безпечності продукції виконується акредитованими лабораторіями і у військовий період, зокрема, на територіях офіційних агропродовольчих ринків.
Для підтвердження вищевказаного інформуємо, що з початку поточного року задокументовано 293 випадки та не допущено до реалізації 3 т 423 кг непридатної до споживання людиною харчової продукції. Виявлено19 випадків захворювань ехінококозу свиней (хвороби, спільної для людей та тварин) та заборонено реалізацію 690 кг небезпечної продукції із свинини.
За наслідками проведеної ветеринарно-санітарної експертизи виявлено та вилучено з обігу 618 кг молочної продукції (молока, сиру, сметани). Причина - фальсифікація, недотримання термінів реалізації, забруднення сторонніми речовинами, відсутність супровідних ветеринарних документів та ідентифікації корів.
Через порушення умов зберігання недопущено до реалізації 257 кг несвіжої риби та рибопродуктів. Попереджено реалізацію 1 т 24 кг неякісних та небезпечних продуктів рослинного походження (в т.ч. через перевищення гранично допустимих рівнів вмісту нітратів).Недопущено в реалізацію 667 кг готових харчових продуктів через відсутність супровідних документів, неналежне маркування, недотримання температурних режимів зберігання
Поряд із щоденним контролем за реалізацією харчових продуктів на агропродовольчих ринках області, спеціалісти лабораторій беруть участь у нагляді за якістю та безпечністю харчових продуктів на сільськогосподарських ярмарках, що проходять у м. Тернополі.