Освітній процес у новому 2025–2026 навчальному році в Україні знову стартував в умовах воєнного стану. Відповідальність за прийняття рішень щодо формату навчання (очний, змішаний чи дистанційний) покладалась на обласні військові адміністрації та засновників закладів освіти — з урахуванням наявності та готовності захисних споруд, а також безпечних умов для перебування здобувачів освіти.
«Формування безпечного освітнього середовища є ключовою умовою діяльності закладів освіти. Його забезпечення перебуває під контролем різних органів виконавчої влади, серед яких вагому роль відіграють територіальні підрозділи Держпродспоживслужби», - зазначив Андрій Крейтор, заступник Голови Держпродспоживслужби.
У 2025–2026 навчальному році під наглядом Держпродспоживслужби перебуває 24 375 закладів освіти, зокрема:
Всі заклади, що працюють за очною та змішаною формами, були обстежені у складі міжвідомчих комісій спільно з представниками органів місцевої влади, управлінь освіти та ДСНС.
Фахівці Держпродспоживслужби долучилися майже до 20 тисяч комісійних обстежень. Під час перевірок оцінювався санітарно-гігієнічний стан приміщень, готовність захисних споруд, наявність вентиляційних систем, санітарно-технічне забезпечення, умови харчування, наявність меблів, інвентарю, питної води та засобів першої медичної допомоги.
Основні виявлені порушення стосувалися, зокрема, проблем із харчоблоками (санітарні вузли, вентиляція, холодильне обладнання, набір приміщень), відсутності належних умов для дотримання правил особистої гігієни, невідповідності якості питної води тощо.
Стан їдалень та харчоблоків у багатьох закладах залишається проблемним. Забезпечення якісного та безпечного харчування потребує комплексної модернізації — від капітального ремонту до оснащення сучасним обладнанням.
Особливий виклик — організація харчування у захисних спорудах, де в умовах воєнного стану проводяться очні заняття.
У підготовчий період було розглянуто 12 804 сезонні меню, з яких погоджено 11 186 (87 %).
За оперативними даними:
Забезпечення здоров’я та безпеки дітей та персоналу під час освітнього процесу – головна умова функціонування освітніх закладів – завжди в полі зору Держпродспоживслужби.