На виконання Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 № 990-р, та обласної програми «Реформування системи шкільного харчування на період до 2029 року», фахівці відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області упродовж 2025 року беруть участь у комісійних обстеженнях закладів освіти Черкаського району.
Обстеження проводяться спільно з представниками органів місцевого самоврядування, керівниками освітніх закладів та медичними працівниками територіальних громад.
За 10 місяців 2025 року здійснено 264 комісійних обстеження з питань організації харчування дітей. Із них із порушеннями виявлено 147 закладів (55,7%). За результатами обстежень керівникам навчальних закладів та у відповідні відділи освіти направлено листи з пропозиціями щодо усунення виявлених недоліків.
Особлива увага фахівців управління приділяється впровадженню норм харчування згідно з Постановою КМУ від 24.03.2021 № 305, змінам, внесеним відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 08 жовтня 2025 р. № 1280; розробці примірних чотиритижневих сезонних меню, а також заходам, що сприятимуть формуванню культури здорового харчування серед дітей.
Упродовж 10 місяців 2025 року розглянуто:
Серед типових порушень, виявлених при складанні меню:
За результатами проведеної роботи керівникам закладів освіти надано рекомендації щодо приведення меню у відповідність до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24.03.2021 № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

