У межах чергової партнерської зустрічі «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи» очільники місцевих громад, керівники закладів шкільної та дошкільної освіти організували гостям відвідини шкіл та дитячих садочків, поділилися з колегами власними напрацюваннями щодо зміни системи дитячого харчування в школах та садочках.
До участі в обговоренні долучилися заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба та голова Київської ОВА Руслан Кравченко, а також представники Держпродспоживслужби України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України.
Учасники обговорили перші результати змін, очікування та можливість використання досвіду Київщини громадами і закладами в інших куточках країни, а також відвідали будівництво фабрики-кухні в Бучі.
Київщина однією з перших серед регіонів почала змінювати підхід до харчування дітей у навчальних та дошкільних закладах, тож уже має чим поділитися з колегами. На сьогодні оновлено обладнання у 135 школах області та створено 3 кулінарні хаби, а також підготовлено 32 тренерів – агентів змін, які сьогодні займаються навчанням кухарів. Таке навчання вже пройшли понад 700 осіб.
На думку організаторів заходу, формат обміну практичним досвідом, пошук варіантів його адаптації для різних регіонів значно пришвидшить процес впровадження реформи на місцях. Також цьому сприяють навчальні практики та курси, організовані в межах ініційованої першою леді Оленою Зеленською реформи шкільного харчування.
Говорили учасники зустрічі і про те, на що варто орієнтуватися громадам у процесі зміни системи харчування дітей.
Попри війну Уряд України продовжує роботу над Стратегією реформування системи шкільного харчування і на сьогодні розпочато проведення спільних комісійних обстежень закладів освіти щодо їх підготовки до нового навчального року 2023/24.