Реформа дитячого харчування на Черкащині: презентовано оновлене меню для вихованців закладу «Ялинка» Шполянської міської ради
опубліковано 05 березня 2024 року о 14:55

29 лютого цього року у закладі дошкільної освіти №1 «Ялинка» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області за участю представників Звенигородського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області відбувся круглий стіл, де презентовано перші результати впровадження оновленого меню.

Меню розроблено старшою медсестрою ЗДО «Ялинка» Валентиною Вишемірською та погоджено Звенигородським районним управлінням. До нього включено багато нових і цікавих страв: пастуший пиріг, мафіни, болоньєзе, різотто, ротіні з овочами, теплий овочевий салат, улюблені дітками курячі нагетси, рибні палички, шніцель зі свинини, чахохбілі, курка по-італійськи тощо. Аби урізноманітнити вибір гарніру, до вже традиційних каш (гречана, рисова, пшенична, пшоняна, вівсяна) додали сочевицю та булгур. Також меню стало набагато кориснішим завдяки розширенню у ньому асортименту свіжих фруктів: апельсини, мандарини, банани, ягоди.

Заступник начальника Звенигородського районного управління Лариса Погасій привернула увагу учасників круглого столу до застосування системи Hazard Analysis and Critical Control Points (НАССР) під час реформування дитячого харчування: «Невід’ємною складовою реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 р. є впровадження системи НАССР. Це система аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, яка оцінює та контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів, а також у здійсненні контролю та виявлення потенційної небезпеки, а саме біологічної, хімічної, фізичної на всіх етапах приготування їжі».

Поряд з питанням здорового і безпечного харчування на круглому столі також розглянуто питання якості питної води, що споживається дітьми. Зокрема, завідувачка Шполянського відділення ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Марія Михайленко поінформувала, що якість води в закладах освіти контролюється і перевіряється регулярно, відхилень від норми не виявлено.

Підбиваючи підсумок діалогу, всі учасники круглого столу схвалили результати впровадження оновленого меню в «Ялинці». Про оновлене меню позитивно відгукнулися батьки, а діти своєю реакцією на смачні страви потішили дорослих, які мали змогу цього разу «підглянути» за малечею під час обіду.

 


 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux