Продовжуються обстеження джерел водопостачання на Кіровоградщині
опубліковано 12 червня 2023 року о 17:43

Спеціалісти Головногоу правління Держпродсполживслужби в Кіровоградській оьболасті продовжують обстежувати об’єкти водопостачання щодо стану забезпечення населення якісною та безпечною питною водою. Зокрема фахівці Голованівського районного управління спільно з представниками Побузької територіальної громади провели обстеження 12 об'єктів нецентралізованого водопостачання (колодязі громадського користування) Побузької селищної ради на дотримання санітарних норм. Обстежили колодязі в селах Капітанка, Пушкове, Одая, Липовеньке, Люшнювате, де населення користується ними як основними джерелами водопостачання.

В ході обстежень перевірено влаштування колодязів на дотримання вимог Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 12 травня 2010 року № 400, а саме: благоустрій території, утримання колодязів, наявність необхідного обладнання.

За результатами проведених обстежень виявлені порушення вимог чинного санітарного законодавства, а саме: не організовано проведення щорічного ремонту колодязів (є пошкодження бетонного кільця навколо колодязів, навіс над оголовком колодязя не пофарбований, кришка на оголовку не забезпечує герметичність, відро для загального користування проіржавіло та потребує заміни).

За результатами таких обстежень Голованівським районним управлінням Держпродспоживслужби в області надані письмові рекомендації голові Побузької селищної громади щодо усунення виявлених порушень згідно з додатком 7 «Вимоги до влаштування шахтних колодязів» Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» ДСанПіН 2.2.4-171-10 та організації періодичного виробничого лабораторного контролю води в громадських колодязях, проведення щорічних санацій колодязів із знезараженням води.

Також під час обстеження відібрано проби води колодязної для дослідження в Голованівській районній державній лабораторії ветеринарної медицини (12 проб за санітарно-хімічними та 12 проб за мікробіологічними показниками).

За результатами досліджень встановлено, що всі проби води відповідають вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10, окрім проби води з громадського колодязя в селі Капітанка (вулиця Дружби), де виявлено перевищення вмісту нітратів. Голові Побузької ОТГ направлено лист з пропозиціями щодо очищення колодязя, інформування населення щодо результатів дослідження води та попередження про небезпеку її вживання.

Наразі Голованівським районним управлінням проводиться щорічне перепогодження санітарних паспортів на джерела нецентралізованого водопостачання (громадські колодязі) як на об’єкти водопостачання для населення.

на фото - три людини біля криниці на фото - три людини біля криниці на фото - три людини біля криниці
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux