Про спалах гострої кишкової інфекції серед відпочиваючих в оздоровчому комплексі «Маяк» на Запоріжжі
опубліковано 15 червня 2018 року о 14:43

До Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області 14.06.2018 року о 22:00 надійшло повідомлення від директора відокремленого оздоровчого комплексу «Маяк» АТ «Мотор Січ» ПАТ «Мотор Січ» про звернення дітей із скаргами на розлад шлунку до медичного пункту табору. До вечора звернулося 30 осіб, у тому числі 28 дітей. Стан хворих, які зверталися за медичною допомогою був легкого та середнього ступеню важкості. Випадки захворювання дітей зареєстровані в 13 загонах із 19 (від 1 до 4 хворих дітей у кожному).

З метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області 14.06.2018 року розпочато санітарно-епідеміологічне розслідування та обстеження закладу. Організовано медичний огляд усіх дітей та персоналу, діагноз та етіологічний фактор встановлюється.

За результатами перевірки закладу встановлено, що харчування організовує ВП ОК «Маяк» АТ «Мотор-Січ». Обідня зала для відпочиваючих розрахована на 540 місць.  

При обстеженні встановлено ряд порушень вимого санітарного законодавства:

не створені умови для дотримання правил особистої гігієни дітей та персоналу (відсутність проточного гарячого водопостачання для миття рук дітей); на харчоблоці відсутній уклін до трапової каналізації у виробничих цехах приміщень; не створені умови для миття внутрішньоцехового обладнання та ємності для третіх страв;  перспективне двотижневе меню не дотримується;

для дитячого харчування використовуються заборонені продукти (вода питна сильногазована); затверджений технологічною картою вид продукції не відповідає фактичному (чверть куряча замінена на крило куряче); журнал бракеражу сирої продукції ведеться нерегулярно; порушується технологія приготування страв та обробки овочів; не дотримуються вимоги підготовки сировини, зокрема процес дефростації м’яса тощо.

На території дитячого оздоровчого закладу також організовано відпочинок 85 дорослих (страви готуються на харчоблоці табору).

Для проведення лабораторних досліджень Запорізькою регіональною державною лабораторією ветеринарної медицини відібрано 70 змивів з зовнішнього середовища, 18 добових проб харчових продуктів, 5 проб питної води. 

Проведення комплексу протиепідемічних заходів триває.

Про ситуацію, що склалася Держпродспоживслужба поінформувала голову Вільнянської міської ради Вільнянського району Запорізької області, адміністрацію АТ «Мотор-Січ», керівника Головного управління Національної поліції України в Запорізькій області та ДУ «Запорізький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux