Про результати перевірки ТОВ «Агрополіс» у зв’язку з отруєнням жителів на Тернопільщині при проведенні агротехнічних заходів
опубліковано 25 вересня 2018 року о 17:09

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області та Борщівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області провели розслідування отруєння жителів с. Іване-Пусте Борщівського району Тернопільської області, внаслідок якого постраждало 252 осіб, у тому числі 99 дітей.

Постраждалі пов’язували погіршення стану здоров’я з проведенням агротехнічних заходів (авіаційним розпиленням агромікату «Ураган-форте» угідь соняшника Мельниця-Подільської селищної ради) товариством з обмеженою відповідальністю «Агрополіс».

У межах розслідування 21.09.2018 робоча група у складі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області здійснила перевірку ТОВ «Агрополіс» (юридична та фактична адреса: м. Чортків, Чортківський район, Тернопільська область).

У зв’язку з відсутністю на день перевірки керівника, представник агрофірми не надав офіційних документів щодо її діяльності та даних про проведення агрохімзаходів на території с. Мельниці-Подільської. З метою проведення повторної перевірки до Головного управління Національної поліції в Тернопільській області та Чортківського міжрайонного відділу Національної поліції 21.09.2018 направлено письмове звернення щодо сприяння розслідуванню та перевірки ТОВ «Агрополіс».

Враховуючи відсутність офіційної підтвердженої інформації від ТОВ «Агрополіс», начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області 21.09.2018 виніс розпорядження про призупинення проведення агротехнічних заходів із застосуванням агрохімікатів, пестицидів на території Тернопільської області до завершення розслідування причин отруєння людей.

У присутності керівника товариства 24.09.2018 продовжено перевірку ТОВ «Агрополіс». Під час перевірки агрофірма надала відповідну документацію: договори, картографування та інші документальні дані щодо проведення обробок полів авіаційним методом поблизу с. Іване-Пусте Борщівського району. У ході перевірки встановлено ряд порушень вимог санітарного законодавства, зокрема:

порушена процедура інформування населення (у повідомлені до голови сільської ради с. Іване-Пусте відсутня дата вихідного номера, повідомлення передано до сільської ради напередодні обробки ввечері, а не за 2 дні до проведення агротехнічних заходів, інформування населення через ЗМІ не здійснювалося, не розміщено попереджувальні таблички по периметру поля, що підлягало обробці агрохімікатами, порушено нормативні розриви від угідь, що були оброблені, до сельбищної зони - відстань від найближчої межі поля до житлової забудови становить 550 м при нормативному значенні - 1000 м);

відсутній санітарний паспорт аеродрому;

відсутня інформація щодо місця заправки, зльоту авіасудна, яким проводилась обробка;

посвідчення працівників на право роботи з пестицидами та агрохімікатами протерміновані (дійсні до 21.06.2018).

За результатами лабораторних досліджень ДУ «Тернопільська обласна фітосанітарна лабораторія» зразків ґрунту та рослин, відібраних ініціативною групою жителів с. Іване-Пусте на краю поля (на відстані 550 м від житла) та у саду (на відстані 350 м від меж села) у зразку соняшника виявлено діючу речовину препарату «Ураган форте» (1,34 мг/кг), у пробі ґрунту з поля виявлено незначну кількість діючої речовини препарату (0,18 мг/кг – гранично допустима концентрація в ґрунті – 0,5 мг/кг), у пробах ґрунту та рослин (черешня) із саду залишків препарату «Ураган форте» не виявлено.

Станом на 25.09.2018 за результатами розслідування складено акт обстеження, готується припис про усунення виявлених порушень санітарного законодавства та матеріали обстеження ТОВ «Агрополіс» до Головного управління Національної поліції в Тернопільській області та в Чортківський міжрайонний відділ Національної поліції щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (ЄРДР) за ч. 2, ст. 325.

Ситуація перебуває на контролі Головного управління Держпродспоживслужби у Тернопільській області

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux