Про епізоотичний стан в області, профілактику інфекційних хвороб тварин і не тільки йшлося на нараді в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Чернігівській області
опубліковано 21 листопада 2023 року о 17:16

21 листопада Головне управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області спільно з Департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації, ДП «Агенство з ідентифікації і реєстрації тварин» Чернігівська філія провели нараду щодо профілактики африканської чуми свиней, сказу і лептоспірозу, дотримання законодавства ідентифікації тварин, підтримки агробізнесу. В режимі відеоконференції до заходу долучилися понад 100 учасників, серед яких представники районних військових адміністрацій, територіальних громад, структурних підрозділів Держпродспоживслужби в Чернігівській області, районних державних лікарень ветеринарної медицини, керівники господарств по утриманню свиней та молочних господарств області.

На нараді обговорили ряд важливих питань, що стосуються епізоотичного стану в області та грантової підтримки аграрного сектору.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен поінформував про епізоотичну ситуацію щодо інфекційних хвороб, зокрема, африканської чуми свиней, сказу та лептоспірозу.

За його словами, протягом року на Чернігівщині було зареєсторовано 6 неблагополучних пунктів АЧС (1 в дикій фауні, 2 в приватному секторі, 3 в свиногосподарствах), усі вони на даний час оздоровлені. Наразі область благополучна щодо АЧС, хоча питання дотримання вимог біобезпеки у свиногосподарствах залишається досить актуальним, враховуючи небезпеку занесення вірусу АЧС в господарства різної форми власності, а також господарські та економічні зв`язки між сусідніми областями.

Юрій Павлішен зауважив, що задля запобігання захворюваності тварин на сказ необхідно виконувати комплекс антирабічних ветеринарно-санітарних заходів, направлених на профілактику та ліквідацію захворювання. Насамперед це вакцинація домашніх тварин. Відмітив, що для боротьби зі сказом у дикій фауні проведено осінню кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу на території Прилуцького району.

Очільник вкотре наголосив на необхідності посилити контроль за дотриманням заходів, особливо проведенням дератизації, для недопущення занесення та розповсюдження хвороб тварин, зокрема, й

лептоспірозу, а проведення профілактичних заходів допоможе підтримувати стабільну епізоотичну ситуацію.

Керівник ДП «Агенство з ідентифікації і реєстрації тварин» Чернігівська філія Вікторія Крисько ознайомила з особливостями ідентифікації тварин, звернула увагу на такі питання: ідентифікація приплоду, рух неідентифіккованого поголів’я тварин (вибуття/прибуття тварин з/в господарства(о)), видачі ветеринарних дозвільних документів, обіг сільськогосподарської продукції. Доповнюючи це питання, Юрій Павлішен відмітив, що дотримання законодавства щодо ідентифікації тварин в господарствах області – один із важливих аспектів збереження епізоотичного благополуччя.

Мова йшла й про контроль за виробництвом і обігом сирого молока, важливість безперервного моніторингу даних про результати дослідження та запровадження програми контролю сирого молока на базі програмного забезпечення «Молочний модуль».

Директор Департаменту агропромислового розвитку при Чернігівській облдержадміністрації Олег Крапивний довів до учасників інформацію щодо державної підтримки аграрного бізнесу в сучасних умовах.

Загалом нарада пройшла організовано та конструктивно. За її результатами були визначені конкретні дії щодо спільної роботи по даних напрямках. Усі учасники мали змогу поставити питання та отримати вичерпні роз’яснення.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux