При купівлі в інтернет-магазині можна буде перевірити справжність товару на сайті виробника
опубліковано 28 липня 2021 року о 12:22

Вступили в дію положення закону, згідно з якими споживач має право отримати в електронному вигляді експлуатаційні документи на технічно складні побутові товари. Нагадаємо, у липні поточного року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до ЗУ «Про захист прав споживачів» щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді».

Законом передбачена можливість доступу споживачів до експлуатаційних документів на технічно складні побутові товари (паспорта або будь-якого іншого документа, що додається до товару) в електронному вигляді на офіційному веб-сайті виробника.

«Держпродспоживслужба підтримує зміни, спрямовані на захист споживачів від контрафакту та контрабанди. Ми будемо відслідковувати виконання суб’єктами господарювання виконання вимог Закону, оскільки це напряму пов’язане з одним із головних пріоритетів системи захисту прав споживачів – прав споживачів на одержання необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про продукцію, що забезпечує можливість її свідомого і компетентного вибору», - розповіла Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

У разі надання гарантійних зобов’язань в електронному вигляді виробник забезпечує можливість реєстрації придбаного товару на офіційному веб-сайті виробника в установленому ним порядку.

Слід зазначити, що на прохання споживача реєстрація технічно складних побутових товарів на офіційному веб-сайті виробника та оформлення гарантійних зобов’язань в електронному вигляді здійснюються продавцем під час продажу таких товарів.

Проте, при бажанні у споживача залишається можливість отримати відповідні експлуатаційні документи на технічно складні побутові товари в паперовому вигляді.

Довідково. До технічно складних побутових товарів належать вироби з чорних металів; реактори ядерні, котли, машини, обладнання і механічні пристрої; їх частини; електричні машини, обладнання та їх частини; апаратура для запису або відтворення звуку, телевізійна апаратура для запису та відтворення зображення і звуку, їх частини та приладдя; засоби наземного транспорту, крім залізничного або трамвайного рухомого складу, їх частини та обладнання; прилади та апарати оптичні, фотографічні, кінематографічні, контрольні, вимірювальні, прецизійні; медичні або хірургічні; їх частини та приладдя; годі, ігри та спортивний інвентар; їх частини та приладдя. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux