В Івано-Франківській області повністю завершились обстеження посівів ячменю, який планується експортувати до Китайської Народної Республіки. Державні фітосанітарні інспектори провели обстеження в Івано-Франківському та Коломийському районах на загальній площі 1651 га.
Обстеження проводились на виявлення регульованих шкідливих організмів та інших шкідливих організмів, що знаходяться під карантинним контролем Китайської Народної Республіки та встановленням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від Tilletia controversa (карликова сажка пшениці). Статус місця виробництва або виробничої ділянки встановлено на 39 ділянках.
Крім того, на відповідність Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю, сої та кукурудзи з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки, проведено обстеження 11 силосних споруд та 3 складських приміщень в 4 підприємствах області загальною площею 8,5 тис.м.кв. Всі складські приміщення відповідають фітосанітарним вимогам Китайської Народної Республіки.
Для дотримання фітосанітарних вимог Європейського Союзу щодо експорту садивного матеріалу плодових, ягідних, квіткових та декоративних культур, спеціалісти Держпродспоживслужби провели обстеження з встановленням статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів визначених по кожній рослині окремо на 7 ділянках загальною площею 22 га.
Наголошуємо експортерам, які планують експортувати кукурудзу та сою врожаю 2024 року до Китайської Народної Республіки та садивний матеріал до Європейського Союзу: необхідно заздалегідь подбати про вчасне виконання фітосанітарних вимог та проведення всіх необхідних фітосанітарних процедур. Для цього треба звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області із заявою встановленого зразка та необхідним додатковим пакетом документів. Для уточнення необхідної інформації щодо фітосанітарних вимог та пакету документів, експортер може звернутись до управління фітосанітарної безпеки або безпосередньо до фітосанітарного інспектора закріпленого в його зоні обслуговування.
Звертаємо увагу: обстеження на виявлення деяких регульованих шкідливих організмів проводиться в певний період вегетації рослин, а не після збирання врожаю. Тож важливо цей момент не упустити та завчасно звернутись до Держпродспоживслужби.