Повідомлення ЄОЗР стосовно першого виявлення неповірусу кільцевої плямистості тютюну – Tobacco ringspot virus в Польщі
опубліковано 18 вересня 2024 року о 16:23

Національна організація захисту рослин (НОЗР) Польщі повідомила Секретаріат ЄОЗР про перше виявлення Tobacco ringspot virus (TRSV) (список А2 ЄОЗР) на своїй території.

TRSV був виявлений в рослинах Iris pumila (4 сорти) та Iris germanica (1 сорт) в муніципалітеті Роґово (Куявсько-Поморське воєводство). Їх вирощували у відкритому ґрунті, як садивний матеріал. Заражена партія складалася з 14 380 рослин. На місці виробництва (вирощування) застосовуються офіційні заходи щодо знищення вірусу.

Статус Tobacco ringspot virus в Польщі офіційно оголошений як  присутній.

В Україні неповірус кільцевої плямистості тютюну – Tobacco ringspot virus включений до Переліку регульованих шкідливих організмів, списку А-1 «Карантинні організми, відсутні в Україні».

Також Tobacco ringspot virus є карантинним організмом для Європейського Союзу (Додаток II A).

TRSV має широкий діапазон господарів, понад 100 різних видів трав’янистих і деревних рослин: соя, чорниця, лохина, тютюн, баклажан, перець, анемона, яблуня, вишня, дерен, ясен, гладіолус, виноград, ірис, люпин, пеларгонія, нарцис, різні види бур’янів та багато інших.

За інформацією ЄОЗР неповірус кільцевої плямистості тютюну має статус – «Присутній» в таких країнах як: Бельгія, Грузія, Угорщина, Італія, Литва, Нідерланди, Польща, Велика Британія, Австралія, Нова Зеландія, Папуа Нова Гвінея, Конго, Єгипет, Малаві, Марокко, Нігерія, Замбія, Бразилія, Канада, Чилі, Куба, Мексика, США, Домініканська Республіка, Уругвай, Венесуела, Китай, Індія, Індонезія, Іран, Японія, Киргизстан, Непал, Саудівська Аравія, Шрі-Ланка, Тайвань, росія.

В Україні вогнища TRSV виявлено в Житомирській та Хмельницькій областях на загальній площі 293,49 га.

Економічний вплив TRSV полягає у зниженні та/або втраті врожаю основних рослин-господарів. Найсерйознішим захворюванням, викликаним TRSV, є ураження зародку сої, що призводить до погіршення якості насіння (втрати до 25-100%). На чорниці викликає некротичну кільчасту плямистість. Уражені кущі демонструють повільний занепад, що призводить до повної загибелі.

Інфікування декоративних рослин і бур’янів часто протікають безсимптомно.

Переміщення інфікованих рослин і насіння є найефективнішими шляхами поширення TRSV на великі відстані.

Переносниками є нематоди Xiphinema americanum та насіння бур’янів-господарів. Крім того, TRSV може поширюватися за допомогою техніки шляхом переміщення ґрунту, що містить вірусні нематоди та заражене насіння.

Запобігти поширенню TRSV можна шляхом видалення та знищення інфікованих рослин, а також використання “здорового” насіння і садивного матеріалу.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux