Повідомлення ЄОЗР стосовно першого виявлення карантинних комах Spodoptera frugiperda в Туреччині та Scirtothrips aurantii в Португалії
опубліковано 15 березня 2023 року о 12:26

У лютому 2023 року повідомлення про перше виявлення кукурудзяної листяної совки Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae – Список A2 ЄОЗР (обмежено поширені карантинні організми) надійшло з Туреччини. Шкідника виявили в провінції Адана під час обстежень проведених на полях кукурудзи (Zea mays) впродовж 2022 року. S. frugiperda було ідентифіковано на основі морфологічної характеристики зібраних гусениць. Крім того, спостерігалися типові пошкодження на молодих рослинах кукурудзи. У вересні/жовтні 2022 року були проведені додаткові обстеження в провінції Адана на 4 полях кукурудзи, і всі вони виявились заражені. Національна організація захисту рослин (НОЗР) Туреччини зазначила про необхідність подальшого вивчення розповсюдження, рослин-господарів, пошкодження і потенційних природних ворогів S. frugiperda в країні.

Ситуацію з Spodoptera frugiperda в Туреччині можна описати наступним чином: шкідник присутній, обмежено розповсюджений.

Також, НОЗР Португалії нещодавно повідомила Секретаріат ЄОЗР про перше виявлення південноaфриканського цитрусового трипса Scirtothrips aurantii (Thysanoptera: Thripidae – Список A1 ЄОЗР (карантинні організми, відсутні) на своїй території. В результаті офіційних обстежень, проведених у 2022 році, S. aurantii виявлено в регіонах Алгарве і Алентежу. В обох випадках будуть вжиті офіційні фітосанітарні заходи щодо знищення шкідника відповідно до Регламенту (ЄС) 2016/2031. Слід нагадати, що в регіоні ЄОЗР, S. aurantii вперше був зареєстрований в Іспанії у вересні 2020 року в провінції Уельва (Андалусія), в районі, що межує з регіоном Алгарве. Це вогнище було ліквідовано (EPPO RS 2022/084).

В Алгарве, S. aurantii виявлено у липні 2022 р. Ідентифікація виду підтверджена національною референс-лабораторією, INIAV у грудні 2022 р. Шкідника виявлено на рослинах Myoporum sp. (рід квіткових рослин родини Смоківникових). При подальшому обстеженні S. aurantii виявили в 11 додаткових місцях, у 7 муніципалітетах регіону Алгарве. Шкідника виявлено на рослинах Malus domestica (яблуня домашня), розташованих в офіційному дослідницькому центрі (колекція сортів), та на Myoporum sp. в приватних садах/міських територій.

У листопаді 2022 року в Алентежу S. aurantii було виявлено на рослинах Vaccinium myrtillus (чорниця звичайна), розташованих у муніципалітеті Сан-Теотоніу. Заражені рослини були завезені з іншої країни-члена ЄС у жовтні 2022 р.

Статус шкідника Scirtothrips aurantii в Португалії офіційно оголошено як: присутній лише в деяких частинах держави, під ліквідацією.

S. frugiperda та S. aurantii включені до списку А1 «Карантинні організми, відсутні в Україні» Переліку регульованих шкідливих організмів, який затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 29.11.2006 року № 716 (зі змінами).

Ці карантинні для України шкідники мають широкий спектр рослин-господарів з якими можуть поширюватись і потрапити на територію України. Особливе занепокоєння викликає факт виявлення кукурудзяної листяної совки в Туреччині, оскільки це країна одна з головних експортерів свіжих овочів та фруктів до України.

За малюнку зображена Гусениця S. frugiperda На малюнку зображена Тканина з рубцями на плодах клементину, викликана S. aurantii
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux