Порушення при організації харчування, що фіксувались в закладах освіти в 2023 році в Кіровоградській області
опубліковано 23 лютого 2024 року о 11:21

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та його територіальні підрозділи в межах своїх повноважень та компетенції здійснюють контроль за організацією харчування дітей у закладах освіти (розгляд та погодження примірних чотиритижневих сезонних меню, участь у комісійних обстеженнях, проведення позапланових перевірок). Минулого року, під час проведених 173 заходів державного нагляду (контролю) та 780 комісійних обстежень фахівцями відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства фіксувалися недоліки в частині організації харчування та матеріально-технічної бази харчоблоків закладів дошкільної та загальної середньої освіти (в тому числі інтернатних закладів).

Серед поширених порушень можна виокремити:

  • недотримання вимог із оформлення та ведення документації щодо харчування (не зазначається у бракеражних журналах готових страв час закінчення технологічного процесу приготування страв та термін реалізації; журнали обліку виконання норм харчування ведуться не за формою або ж не всі дані зазначаються; не ведуться температурні листи, що може свідчити про не здійснення контролю за температурним режимом холодильного обладнання, відсутні або не затверджені технологічні картки на готові страви тощо)
  • недотримання умов та вимог до зберігання добових проб (не зазначена дата та час відбирання, зберігання при неналежній температурі)
  • використання пощербленого посуду та емальованого посуду з пошкодженою емаллю
  • не достатня кількість холодильного, технологічного обладнання, розробного інвентарю, столового або кухонного посуду
  • невідповідність вимогам за набором приміщень, площею та оздобленням виробничих приміщень
  • відсутність у деяких закладах холодної та гарячої проточної води
  • працівниками своєчасно не пройдено обов'язкові профілактичні медичні огляди відповідно до наказу МОЗ України від 23.07.2002 № 280.

За результатами перевірок було винесено 113 приписів щодо усунення порушень та надано пропозиції в 4 актах санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта за формою 315/о (інтернатні заклади). Також відділи освіти та керівники закладів були поінформовані щодо виявлених під час комісійних обстежень недоліків та рекомендацій з їх усунення.

Більшість закладів освіти вже виконала вимоги приписів та пропозиції наданих в актах і листах.

Спільні обстеження закладів освіти державною контролюючою службою та органами місцевого самоврядування сприяють розумінню нагальних проблем, потреб та їх якнайшвидшому вирішенню.

На фото – фахівці Кропивницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області під час здійснення комісійних обстежень закладів освіти з питань організації харчування.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux