Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та його територіальні підрозділи в межах своїх повноважень та компетенції здійснюють контроль за організацією харчування дітей у закладах освіти (розгляд та погодження примірних чотиритижневих сезонних меню, участь у комісійних обстеженнях, проведення позапланових перевірок). Минулого року, під час проведених 173 заходів державного нагляду (контролю) та 780 комісійних обстежень фахівцями відділів державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства фіксувалися недоліки в частині організації харчування та матеріально-технічної бази харчоблоків закладів дошкільної та загальної середньої освіти (в тому числі інтернатних закладів).
Серед поширених порушень можна виокремити:
За результатами перевірок було винесено 113 приписів щодо усунення порушень та надано пропозиції в 4 актах санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта за формою 315/о (інтернатні заклади). Також відділи освіти та керівники закладів були поінформовані щодо виявлених під час комісійних обстежень недоліків та рекомендацій з їх усунення.
Більшість закладів освіти вже виконала вимоги приписів та пропозиції наданих в актах і листах.
Спільні обстеження закладів освіти державною контролюючою службою та органами місцевого самоврядування сприяють розумінню нагальних проблем, потреб та їх якнайшвидшому вирішенню.
На фото – фахівці Кропивницького районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Кіровоградській області під час здійснення комісійних обстежень закладів освіти з питань організації харчування.