Понад 800 тисяч голів птиці вакцинували проти хвороби Ньюкасла в Кропивницькому районі
опубліковано 28 лютого 2024 року о 16:31

Хвороба Ньюкасла або ж як її ще називають псевдочума – це одна з найпоширеніших хвороб птиці, яка характеризується ураженням центральної нервової системи, внутрішніх органів та високою смертністю (від 60%). Вона включена до списку А (особливо небезпечних хвороб) Міжнародного епізоотичного бюро. Останній випадок захворювання в Україні був зареєстрований у 2006 році. Що стосується інших країн, то в минулому році випадки хвороби Ньюкасла реєстрували в Німеччині, Молдові, Польщі.

З метою мінімізації ризиків поширення небезпечних хвороб тварин, в тому числі й хвороби Ньюкасла, Держпродспоживслужбою щороку розробляється План протиепізоотичних заходів з профілактики основних інфекційних і паразитарних хвороб тварин в Україні. На території Кіровоградщини контроль за виконанням Плану здійснюють спеціалісти Держпродспоживслужби області та підпорядкованих установ.

Так, фахівці Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини проводять імунізацію птиці в особистих селянських господарствах району проти хвороби Ньюкасла. Ефективність здійсненого щеплення визначається шляхом лабораторного серологічного контролю напруги імунітету птиці щодо хвороби Ньюкасла.

У 2023 році на території Кропивницького району вакцинували 800 725 голів птиці, лабораторно досліджено на напругу імунітету 13 180 проб крові від щепленої птиці. Протягом січня 2024 року імунізовано 51 975 голів птиці та досліджено на напругу імунітету до хвороби 3 020 проб крові.

Загалом минулого року на території Кіровоградської області лікарі ветеринарної медицини Держпродспоживслужби провакцинували проти хвороби Ньюкасла 2 198 162 голови птиці.

Окрім проведення імунізаційних заходів, що вже не один рік доводять свою дієвість, фахівці лікарень ветмедицини та районні управління Держпродспоживслужби області проводять роз’яснювальну роботу з населенням, яке утримує птицю, з питання профілактики хвороби Ньюкасла, дотримання Ветеринарно-санітарних вимог утримання птиці в особистих селянських господарствах та Ветеринарно-санітарних правил для птахівничих господарств.

Довідково. Хворобою Ньюкасла найчастіше хворіють свійські та дикі птахи родини курячих, але спалахи інфекції також відмічають серед куріпок, фазанів, голубів, горобців, ворон, сорок та у більше ніж 30 видів інших птахів.

Вірус хвороби Ньюкасла може бути в усіх виділеннях хворої птиці, а також в органах, крові, яйцях тощо. У навколишньому середовищі при температурі +18-21°С та вологості 64-76% може зберігатися 15-75 діб. При температурі -2-4°С в інфікованих тканинах вірус зберігається більше року, у заморожених тушках птиці - до 6 місяців. У тушках курей при витримуванні їх у гарячій воді (90-95 С) гине через 40 хвилин. Збудник хвороби стійкий до багаторазових циклів «заморожування–розморожування» та висушування, що сприяє його збереженню у навколишньому середовищі. У пташниках при температурі від +5 до +19°С вірус життєздатний протягом 5 місяців.

Серед клінічних ознак захворювання у птиці можна виокремити: діарю із зеленкуватими виділеннями, тремор мускулатури, викривлення шиї, параліч лап та крил, прискорення дихання, слабкість, апатія, зниження яйценосності.

Оскільки ефективних засобів лікування від хвороби Ньюкасла немає, то єдиним способом захисту птиці залишається її вакцинація. У приватному секторі зазвичай використовують інтраназальний метод (закапування вакцини в ніздрі птиці) або випоювання з питною водою.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux