Полтавщина: в Головному управлінні Держпродспоживслужби підвели підсумки роботи
опубліковано 05 вересня 2023 року о 17:36

05.09.2023 року в актовій залі Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області відбулася робоча нарада під головуванням начальниці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області – Яніни Аранчій. 

Долучилися до  роботи начальники районних управлінь Служби, їх заступники, начальник Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Вадим Пономаренко, районних дільничних лікарень ветеринарної медицини, в.о. директора регіональної лабораторії Держпродсподживслужби в Полтавській області Марина Семенко, завідувачі лабораторій Держпродспоживслужби в Полтавській області. Під час зібрання підбили підсумки роботи та окреслили завдання до кінця року. 

Іван Климась, начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській області зазначив, що робота Служби була спрямована на забезпечення ефективного впровадження законодавства про державний контроль, забезпечення високого рівня захисту життя та здоров’я населення, дотримання операторами ринку чесних практик торгівлі харчовими продуктами, захист здоров’я та благополуччя тварин, моніторинг і перевірку виконання вимог законодавства про державний контроль, реалізацію системи державного контролю за принципом «від лану до столу».

Так, у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів проведено 114 позапланових заходів державного контролю, за результатами яких операторам ринку видано 46 приписів щодо усунення виявлених невідповідностей вимогам харчового законодавства; складено 6 протоколів про порушення Закону України № 2042, законодавства про харчові продукти та корми; винесено 6 постанов про накладення адміністративних штрафів за порушення Закону України № 2042, законодавства про харчові продукти та корми на суму 261 тисячу 300 грн., ухвалено 3 рішення про припинення виробництва або обігу харчових продуктів. 

У ході проведення заходів державного контролю здійснено відбір 52 зразків (одиниць) харчових продуктів та гігієнічних змивів з контактних поверхонь. За результатами проведення лабораторних досліджень (випробувань) даних об’єктів санітарних заходів, встановлено 11 невідповідностей. Проведено 30 позапланових заходів державного нагляду (контролю) на потужностях постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування для закладів освіти Полтавської області. У ході здійснення заходів на потужностях 6 операторів ринку виявлено порушення вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів

Також Іван Климась розповів про епізоотичний стан на території Полтавської області. Зокрема, зазначив, що на даний час область благополучна по африканській та класичній чумі свиней, туберкульозу, сибірці, бруцельозу, віспі, хвороби Ньюкасла, грипу птиці. Складною залишається епізоотична ситуація щодо сказу тварин, лейкозу великої рогатої худоби серед тварин населення та лептоспірозу тварин. 

Щодо сказу тварин, з початку 2023 року на території Полтавської області зареєстровано 4 неблагополучних пункти, де захворіли та загинули 4 тварин, з них 2 лисиці, 1 собака і 1 кіт. На сьогоднішній день карантинні обмеження продовжуються у 2 неблагополучних пунктах по сказу собаки у с. Трояни Білицької селищної територіальної громади Полтавського району та сказу кота у с. Салівка Горішньоплавнівської міської територіальної громади Кременчуцького району. У вересні буде проведена планова вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкидання принад вручну.

На нараді також було проаналізовано роботу у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в умовах воєнного стану, роботу Управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами, з питань реалізації державної політики у сферах карантину та захисту рослин, здійснення заходів з реєстрації та перереєстрації сільськогосподарської техніки, дотримання антикорупційного законодавства, а також дотримання фінансово-бюджетної дисципліни. 

Про проведену роботу прозвітував і начальник Полтавської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Вадим Пономаренко і Марина Семенко, в. о. директора Регіональної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області. 

Під час доповідей начальники Управлінь звернули увагу присутніх і на проблемних питаннях Служби. У рамках наради були надані доручення щодо необхідності покращення діяльності в ряді напрямків, а також окреслені завдання та шляхи вирішення наявних проблем на майбутній період. Робота триває. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux