Полтавщина: підсумки 2023 у сфері контролю за регульованими цінами
опубліковано 12 січня 2024 року о 12:20

Протягом   2023 року спеціалісти відділу контролю за регульованими цінами Головного управління Держпродспоживслужби у Полтавській області здійснили 10 позапланових  перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання  вимог порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін. У кожному з них виявили  порушення чинного законодавства.

Проведеними перевірками встановлено  завищення  рівня роздрібних цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, а саме:  борошно пшеничне вищого сорту, молоко пастеризоване жирністю 2,5 відсотка (у плівці), яйця курячі категорії С 1, батон, олію соняшникову рафіновану.

За наслідками проведених перевірок до підприємств-порушників застосовано адміністративно-господарські санкції на загальну суму  303,58 тис. гривень. За допущені порушення 9 посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності  у вигляді штрафів на загальну суму 16,15 тис. грн., винесено 5 приписів щодо усунення порушень державної дисципліни цін. До бюджету, з урахуванням оплати за попередні роки, надійшло 1043,99 тис. гривень.

За звітний період робота Головного управління також була спрямована на розвиток превентивних інструментів по контролю за цінами та виконання  однією з основних функцій – запобігання порушенням у сфері ціноутворення.

Так, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області,  у складі територіальних робочих груп Лубенського, Миргородського, Кременчуцького та Полтавського   районів, було проведено 343 контрольних заходів з питання дотримання суб’єктами господарювання порядку формування цін на соціально значущі продукти. Порушення порядку формування цін встановлено на 207 суб’єктах господарювання, або 60% від загальної кількості контрольних заходів.

За результатами проведеної роботи ціни були знижені до економічно обґрунтованого рівня за рахунок зниження торговельної надбавки з 72 % до 10 %.

За звітний період розглянуто 118 звернень громадян з питань ціноутворення на комунальні послуги, продукти харчування та лікарські засоби.

Робота по контролю за дотриманням суб’єктами господарювання законодавства у сфері ціноутворення триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux