Полтавщина: фахівцям Держпродспоживслужби відмовили в доступі до здійснення заходу державного контролю
опубліковано 14 грудня 2023 року о 16:39

Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області здійснили чергову спробу позапланового заходу державного контролю закладу громадського харчування «Студентське кафе», розташованого на території Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», на підставі повідомлення про спалах гострих кишкових інфекцій в Полтавському юридичному Університеті ім. Ярослава Мудрого, яке надійшло від Полтавського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Як зазначено в даному повідомленні, студенти напередодні отруєння харчувались у вищеназваному закладі.

Захід державного контролю не був здійснений у зв’язку з неможливістю його проведення в законний спосіб, оскільки представники даного навчального закладу вчергове відмовили фахівцям Головного управління в доступі до здійснення заходу державного контролю. Для фіксації даного факту про недопуск державних інспекторів було повідомлено та здійснено виклик співробітників Національної поліції.

Слід зазначити, що 05 грудня 2023 року в ході слідчих дій в рамках кримінального провадження, до якого були також залучені фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, на потужності «Студентського кафе» були відібрані зразки харчових продуктів, води та гігієнічних змивів з контактних поверхонь, та направлені до Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Полтавській області. За результатами проведених лабораторних випробувань в даних зразках встановлені численні порушення параметрів безпечності за мікробіологічними показниками, а саме:

  • у філе курячому охоложеному та маслі солодковершковому селянському встановлено невідповідність за вмістом КМАФАнМ (експертний висновок № 004326 п/23 від 11.12 2023);
  • у капусті свіжій виявлено перевищення вмісту нітратів (експертний висновок № 004326 п/23 від 11.12 2023);
  • у гігієнічних змивах з ложки, чашки, стаканів, столу для чистого кухонного посуду, ножа для нарізання варених овочів та терки – виявлені БГКП (бактерії групи кишкової палички) та перевищено по показнику загальне мікробне число (експертний висновок № 003450 з/23 від 11.12 2023).

Разом із цим, Полтавським обласним центром контролю та профілактики хвороб МОЗ України повідомлено Головне управління про результати проведення розслідування спалаху гострих кишкових інфекцій. У документі  зазначено, що при дослідженнях у 5 хворих (студентів) виявлений патогенний мікроорганізм Staphylococcus aureus, в інших виділена умовно-патогенна мікрофлора Proteus, Citrobacter.

Що стосується санітарно-бактеріологічних об’єктів харчоблоку – у двох змивах з ємностей для готових страв та зі столу для розробки сировини виділені бактерії групи кишкової палички (БГКП) – результат санітарно-мікробіологічного дослідження № 106-125 від 08.12.2023 року. Також кишкова паличка виявлена в готових для споживання людиною харчових продуктах (шаурмі та котлеті) – результат санітарно-мікробіологічного дослідження № 22, 23 від 11.12.2023 року. Окрім цього встановлено, що у водопровідній воді, що є інгредієнтом при приготуванні готових страв та застосовується в технологічних процесах, виявлено забруднення коліформними бактеріями (ЗКФ), відповідно до результату санітарно-мікробіологічного дослідження № 340 від 09.12.2023 року.

Виділення вищеназваної патогенної та умовно-патогенної мікрофлори можливо свідчить про порушення гігієнічних вимог при виробництві та зберіганні харчових продуктів.

Зважаючи на неможливість проведення Головним управлінням Держпродспоживслужби в Полтавській області перевірки даного закладу громадського харчування та підтвердження його безпечності для людей, є ризики виникнення повторного спалаху гострих кишкових інфекцій.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux