Напередодні зимових свят в Україні традиційно зростає попит на мандарини, які займають важливе місце серед продуктів святкового столу. Оскільки ці плоди належать до теплолюбних культур і потребують сприятливих кліматичних умов, їх постачання на український ринок переважно здійснюється шляхом імпорту.
Держава приділяє особливу увагу безпечності харчових продуктів, що потрапляють на внутрішній ринок. Відповідно до законодавства, ввезення мандаринів на територію України супроводжується обов’язковими заходами державного контролю. Це включає перевірку документів, підтвердження походження продукції, а також здійснення лабораторних досліджень для гарантування її якості та безпечності для споживачів.
За період з 05.12.2025 по 11.12.2025 державними ветеринарними інспекторами відділів прикордонного інспекційного контролю Північного міжрегіонального головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні здійснено заходи державного контролю щодо 100 партій вантажів з мандаринами, загальною вагою 1 891 тонни, що надійшли в режимі імпорту з Туреччини та Греції.
