Кава – один з найпопулярніших харчових продуктів у всьому світі. А частка її експорту настільки висока, що поступається лише нафті. В Україні справжня кава почала популяризуватися лише з відновленням незалежності, адже комуністичний режим обмежував імпорт зерен.
Сучасні гурмани і цінителі кавування в Україні можуть радувати себе величезною різноманітністю смаків і рецептів приготування, адже асортимент сортів, привезених з різних країн світу, дозволяє поєднувати їх між собою, створюючи гармонійний ароматний характер.
Виходячи з попиту на натуральну каву останнім часом в Україну завозиться все більше необробленої сировини, яку збирають на мальовничих кавових плантаціях Бразилії, В’єтнаму, Ефіопії, Кенії, Мексики, Колумбії, Гватемали, Перу, Уганди тощо.
Лише за жовтень 2024 року державними ветеринарними інспекторами відділів прикордонного інспекційного контролю Північного міжрегіонального головного управління Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на державному кордоні здійснено заходи державного контролю 278 вантажів з різноманітною кавою (від розчинної до „спешелті”), загальною вагою 3808 тонн, які було завезено з різних куточків світу. Найбільшими країнами-імпортерами, які додатково обробляють кавові зерна та створюють кавовий продукт (фасована зернова кава, мелена кава, гранули і т.п.) є Польща, Італія, Німеччина, Франція, Нідерланди, Австрія, Бразилія.
Кава аж ніяк не є продуктом першої необхідності. Однак, цей напій асоціюється з домом… Це атмосфера затишку, віра в те, що ти повернешся і все буде, як раніше. Тому цінність ароматного горнятка кави в сьогоденному житті України дуже висока…