Питання загибелі бджіл від отрутохімікатів - на постійному контролі Держпродспоживслужби в Полтавщини
опубліковано 27 квітня 2020 року о 16:24

Питання загибелі бджіл від отрутохімікатів на постійному контролі Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області. Для упередження таких випадків фахівці фітосанітарної безпеки і Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини проводять відповідні обстеження пасік з відбором патологічного матеріалу пасік, його аналізом та занесенням результатів у ветеринарно-санітарні паспорти пасіки. 

  Так, 21 квітня 2020 року після скарги жителя села Хрещате Решетилівського району на масовий падіж бджіл на його пасіці за ініціативи Решетилівського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області було створено комісію у складі  представників Решетилівської ОТГ, Національної поліції, Решетилівського районного Управління  Держпродспоживслужби, Решетилівської РДЛВМ та представника СТОВ «Говтва». Загибель робочої бджоли було виявлено біля кожного вулика. На днищі вулика на пасіці знаходився підмор бджіл вагою 240 гр. Решта бджіл (10% загальної кількості) перебувала у задовільному стані.

  На іншій пасіці підмор з вулика становив 350 гр. Решта бджіл перебувала у задовільному стані.

  З двох вищевказаних пасік відібрано проби підмору бджіл, стільників з пергою, а також проби ґрунту з поля СТОВ «Говтва» та рослин біля даного поля, яке оброблялося гербіцидом, для дослідження в лабораторії ДНДІДЛВСЕ. Решта пасічників від огляду бджолосімей  та дослідження  на отруєння  відмовилися.

 Усього при проведенні опитування  пасічників села – встановлено загибель бджіл у жителів, які утримують 148 бджолосімей, 6 бджолосімей, 10 бджолосімей, 22 бджолосім’ї. Деякі з них зареєстровані в  Держпродспоживслужбі як оператори ринку та мають лише ветеринарно-санітарні паспорти на пасіку.

Усім пасічникам надано рекомендації щодо подальших дій з бджолосім’ями: провести механічну очистку вуликів з наступною утилізацією підмору бджіл, забезпечити водою та провести підкормку бджіл, за необхідності - провести ущільнення бджіл до встановлення причин загибелі бджіл, рекомендовано ізольоване утримання решти  бджолосімей.

Також 24 квітня 2020 року  до  Кобеляцького районного управління  та Кобеляцької районної державної лікарні ветеринарної медицини звернулися пасічники Кобеляцького району (один власник утримує 25 бджолосімей, інший - 80 бджолосімей та ще один - 100 бджолосімей) зі скаргою, що  у них в господарстві потруїлися бджоли. 

25 квітня 2020 року оперативно, незважаючи на вихідний, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області, Кобеляцького Управління Держпродспоживслужби разом з представниками Полтавської обласної громадської організації «Спілки пасічників»  здійснили комісійний виїзд та провели епізоотичне обстеження для підтвердження або спростування отруєння бджіл у господарів. Фахівці  Управління фітосанітарної безпеки та Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини відібрали зразки рослинних матеріалів і ґрунтів, аби виключити одну із причин смертей бджолиних сімей.

Оскільки навесні трапляються випадки отруєння бджіл отрутохімікатами, якими обробляють сільгоспугіддя фермери, пасічникам при організації пасіки, важливо знати не тільки про рослини, які ростуть в радіусі 5 кілометрів від пасіки, але і налагоджувати тісну комунікацію з фермерами, щоб на період  обробки полів ізолювати бджіл від джерела небезпеки, тим самим уберегти їх від отруєння. Це може бути, як вивезення пасік на відстань більше 5 кілометрів від місця хімобробки, так і ізоляція вильоту бджіл з вуликів на цей період.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux