Питання дотримання санітарних норм в українських школах обговорили з першою леді України Оленою Зеленською
опубліковано 27 січня 2021 року о 14:26

У минулому році в українських закладах середньої освіти було виявлено 7583 порушення санітарного законодавства. Зокрема, встановлено, що 396 закладів загальної середньої освіти працюють на привозній воді, а 369 шкіл не мають достатньої кількості холодильного обладнання. Держпродспоживслужба, яка виявляє ці порушення, ініціює залучення своїх фахівців та можливостей лабораторій для отримання та систематизації актуальної інформації і напрацювання дієвих шляхів вирішення проблемних питань, зокрема, питань забезпечення шкіл якісною питною водою. Про це йшла мова під час зустрічі першої леді України Олени Зеленської з Головою Держпродспоживслужби Владиславою Магалецькою.

У ході підготовки до початку 2020/2021 навчального року Держпродспоживслужбою спільно з органами місцевої влади було проведено більш ніж 22,5 тисячі комісійних обстежень, за результатами яких порушення вимог санітарного законодавства встановлювалися у кожній третій школі. Серед найбільш гострих проблем, які є особливо актуальними для сільської місцевості – дефіцит питної води, відсутність централізованого водопостачання, власних харчових блоків, холодильного та технологічного обладнання.

Під час зустрічі обговорювалися першочергові кроки, реалізація яких дозволить покращити ситуацію з дотриманням встановлених норм у закладах середньої освіти та вирішити питання, які накопичувались дуже тривалий час.

Так, сьогодні в кожному районі України проводиться збір інформації щодо стану усунення порушень, виявлених у навчальних закладах. За підсумками аналізу оновлених даних Держпродспоживслужбою будуть виділені об’єкти, що потребують найбільшої допомоги та стосуються життя і здоров’я найбільшої кількості дітей для подальшого розгляду на регіональному рівні та вжиття необхідних дій.

«Реформування шкільної системи харчування – це комплексний процес. Він починається з оновлення нормативної бази, чим ми активно та успішно займалися у 2020 році, продовжується розробкою та імплементацією нових меню, а також включає забезпечення навчальних закладів якісною питною водою. Я повністю підтримую ініціативу колег з Держпродспоживслужби та сприятиму її реалізації», - зазначила Олена Зеленська.

«Дуже важливо, щоб санітарні норми виконувалися в повному обсязі, а життя та здоров’я дітей було дійсно захищено. Я вдячна першій леді України за ту увагу, яку вона приділяє дітям та умовам, у яких вони зростають та навчаються», - підкреслила Голова Держпродспоживслужби.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux