Пасічники Полтавщини обговорили розвиток бджільництва в регіоні
опубліковано 26 лютого 2020 року о 14:37

25 лютого 2020 року на базі Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області відбулася широкомасштабна науково-практична конференція на тему: «Механізм впровадження інформаційної платформи між бджолярами та сільськогосподарськими підприємствами. Законодавча база у бджільництві».

У роботі конференції активну участь взяли біля 100 учасників, серед них  бджолярі  з усіх куточків області, юридичні та фізичні особи-підприємці, що займаються бджільництвом, представники громадських, наукових організацій та освітніх закладів галузі бджільництва не лише Полтавської, а і Миколаївської, Донецької Харківської областей та м. Києва, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування. Активну участь в конференції взяли керівництво та фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області.

Метою зібрання є об’єднання досвіду бджолярів області та досягнення науковців країни, створити умови для конструктивного діалогу між представниками влади та громадських інституцій у галузі бджільництва, розробити пропозиції та рекомендації щодо подальших кроків для посилення захисту бджіл, покращення екологічної ситуації, впорядкування відносин між різними учасниками агросектору, підвищення якості та безпечності  продукції.

Під час конференції обговорили важливі питання реєстрації пасік, екологічно обґрунтованого застосування пестицидів, основні паразитарні хвороби бджіл, вплив бджіл на врожайність сільськогосподарських культур, міжнародний моніторинг процесу хімічної обробки рослин, вимоги до виробництва меду в Україні, прогнозування змін, які чекають на бджільництво вже найближчим часом, підготовку аграріїв до весняно-польових робіт та співпрацю з бджолярами області.

Крім того, було відзначено високий рівень розвитку на Полтавщині бджолярської справи та наголошено, що бджільництво може стати прибутковою галуззю, створивши додаткові робочі місця лише за умов гармонізації дій і зусиль пасічників та агровиробників, приватного бізнесу й законодавчої бази, яка створювала б сприятливі умови для розвитку виробництва меду та супутніх продуктів.

Під час зустрічі учасникам було наголошено, що державна реєстрація пасіки є обов’язковою для суб’єктів господарювання, які займаються утриманням та розведенням бджіл. Крім того, акцентовано на необхідності отримання ветеринарно-санітарного паспорту на кожну пасіку, адже недотримання бджолярами вимог чинного законодавства ускладнює або навіть унеможливлює позитивне вирішення проблемних спірних питань, що можуть виникнути під час ведення господарської діяльності.

Окремо під час конференції обговорили вимоги національного законодавства та міжнародних стандартів до впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів при виробництві меду та продукції бджільництва, дотримання правил транспортування, зберігання і застосування засобів захисту рослин та інших препаратів. Це є однією із головних умов, щоб не допустити забруднення ними або їх складовими навколишнього природного середовища і продуктів харчування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux