Пасічникам та сільгоспвиробникам Кіровоградщини нагадали про необхідність співпраці для недопущення випадків отруєння бджіл
опубліковано 03 березня 2020 року о 16:54

Фахівці Кіровоградського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області та Кіровоградської районної державної лікарні ветеринарної медицини провели нараду з питань запобігання виникненню випадків масового отруєння бджіл при застосуванні засобів захисту рослин та недопущення порушень законодавства у галузі бджільництва. Участь у нараді взяли представники об’єднаних територіальних громад, сільгоспвиробники та суб’єкти господарювання, що займаються бджільництвом.

Учасники заходу обговорили проблемні питання в галузі бджільництва, зокрема стосовно негативного впливу на бджіл зовнішніх факторів. Фахівці акцентували увагу на проведенні лабораторних досліджень хвороб бджіл, необхідності дотримання вимог законодавства при застосуванні пестицидів агровиробниками під час польових робіт, особливостях застосування засобів захисту рослин авіаційним методом. Присутнім розповіли про алгоритм дій у випадку загибелі бджіл, коли створюється комісія, до складу якої обов’язково входять представники Держпродспоживслужби та органів місцевого самоврядування.

Важливою темою для обговорення стала співпраця пасічників із сільгоспвиробниками та органами місцевого самоврядування. Адже тільки чітке узгодження дій може попередити негативні наслідки, пов’язані з обробкою сільськогосподарських угідь засобами захисту рослин. Тож аграрії мають попереджати пасічників про свої дії заздалегідь. Так, відповідно до ст.30 Закону України «Про бджільництво», юридичні та фізичні особи, які проводять діяльність, що впливає або може вплинути на стан бджіл, зобов’язані забезпечити їх охорону, дотримуватися чинних нормативно-правових актів, що передбачають охорону бджіл від отруєння, дотримуватись регламентів застосування пестицидів.

Водночас у ст.37 Закону України «Про бджільництво» наголошено, що фізичні та юридичні особи, які застосовують засоби захисту рослин для обробки медоносних рослин, зобов'язані не пізніше, ніж за три доби до початку обробки через засоби масової інформації попередити про це пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблюваних площ.

При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату, а за санітарними правилами адміністрації господарств слід завчасно, не менше, ніж за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, сповістити населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів.

Зі свого боку керівники громад повинні знати, яка кількість місцевих жителів займається бджільництвом. Отож пасічникам потрібно в обов’язковому порядку повідомляти про місця розташування вуликів, а також здійснювати державну реєстрацію та паспортизацію пасік.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux