Па Полтавщині завершилися навчання для середніх виробників молока
опубліковано 25 квітня 2019 року о 12:14

У квітні 2019 року у Полтавській області відбувся завершальний тренінг для середніх господарств з серії навчань щодо забезпечення простежуваності та зменшення застосування антибіотиків у виробництві молока.

Тренінг проходив у рамках українсько-швейцарського проекту SAFOSO «Створення системи контролю за безпекою харчових продуктів на основі оцінки ризиків у циклі виробництва та збуту молочних продуктів». 

Учасники заходу розглянули основні принципи, на яких базується Концепція пілотного проекту «Програма контролю сирого молока», урамках впровадження якого розроблений програмний додаток «Молочний модуль».

Тренери проекту звернули увагу учасників заходу  на програмний додаток «Молочний модуль». Зареєстровані у «Молочному модулі» оператори ринку, що дотримуються мінімальної періодичності досліджень сирого молока, є «прозорими», адже результати досліджень доступні компетентному органу, а, отже, надходитиме повідомлення про невідповідності.

Залучений консультант тренінгу Ігор Присяжнюк розповів учасникам про простежуваність. Також на прикладі північноамериканських ферм учасники обговорили особливості застосування системи НАССР, зокрема у виробництві та зберіганні сирого молока.

Значну увагу було приділено розгляду питання про можливості зменшення використання антибіотиків на господарствах із виробництва молока.

У своїх презентаціях Ігор Присяжнюк зупинився на чотирьох найпоширеніших проблемах, для вирішення яких найчастіше застосовуються антимікробні препарати: мастит, метрит, травматизм та хвороби молодняку.

Розглянувши кожен із зазначених випадків, учасники не лише дізналися як завбачити, уникнути або зменшити потреби в лікуванні, а й по-інакшому поглянули на питання забезпечення благополуччя тварин.

Також в ході навчання учасники заходу побували на одному з потужностей  Шишацького району Полтавської області, де провели практичні навчання.

Тренери проекту з безпечності контролю сирого молока спільно з фахівцями господарства продемонстрували застосування принципу простежуваності на фермі та ознайомили з процедурами, які її забезпечують. Особливу увагу приділили належному утриманню тварин задля їхнього подальшого здоров’я та благополуччя.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux