Осінні ґрунтові розкопки з метою виявлення та обліку зимуючих стадій шкідливих організмів в Одеській області
опубліковано 16 жовтня 2024 року о 15:48

У період від 16 вересня до 10 жовтня спеціалісти відділу захисту рослин, фітосанітарної діагностики та прогнозування управління фітосанітарної безпеки Головного управління в базових та інших господарствах Одеської області провели осінні ґрунтові розкопки на полях сівозміни та обстеження садів, лісосмуг, неорних земель на виявлення багатоїдних і спеціалізованих шкідників. 

Ґрунтові розкопки проводяться щорічно за загальноприйнятими методиками з метою визначення видового складу, щільності, вікового стану та інших показників популяцій шкідників, що зимують в ґрунті. Проведення осінніх обстежень дає змогу спрогнозувати фітосанітарний стан агроценозів у наступному році та ефективно спланувати майбутні заходи захисту рослин.

У зв’язку із теплою, вологою погодою, яка спостерігалась у вересні – на  початку жовтня, під час розкопок більшу частину шкідників було виявлено у верхньому шарі ґрунту. Найбільш розповсюдженими шкідниками на обстежених полях є дротяники і несправжні дротяники, якими заселено 55% обстеженої площі за середньої чисельності 0,6 екз. / 1 кв. м. Гусеницями озимої совки заселено 38% обстеженої площі, середня чисельність шкідника становить 0,5 екз. / 1 кв. м, гусеницями  бавовникової совки заселено майже 34% обстеженої площі, середня чисельність шкідника становить 0,6 екз. / 1 кв. м, піщаним мідляком заселено 33% площі за чисельності 0,5 екз. / 1 кв. м, колорадським жуком заселена вся площа (100%) за середньої чисельності 1,6 екз. / 1 кв. м.

Також проводилися обстеження багаторічних плодових насаджень на виявлення зимуючого запасу шкідників плодових культур.

Враховуючи значну чисельність шкідників, що йдуть на зимівлю та за умов доброї їх перезимівлі в 2025 році, існує загроза шкідливості вищеназваних шкідників на посівах зернових, просапних та овочевих культур.

На підставі обстежень та ґрунтових розкопок розробляються прогнози появи та заходи по боротьбі з шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур на наступний рік, що дасть можливість поінформувати  та попередити сільськогосподарського виробника для того, аби провести захист рослин вчасно, економічно та екологічно обґрунтовано.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux