Війна негативного впливає на умови організації якісного, безпечного та збалансованого харчування у закладах освіти, оскільки енергетична криза та повітряні тривоги впливають на приготування їжі, також має місце нестача кухарів, інших працівників на кухні, медичних сестер з дієтичного харчування. Про це розповіли фахівці Держпродспоживслужби під час першої стратегічної сесії реформи шкільного харчування.
До заходу долучилися представники держаних органів, залучених до впровадження реформи, зокрема МОН, МОЗ, Мінфін, Мінекономіки, Мінагрополітики, Держпродспоживслужба й недержавні організації, які не є безпосередньо пов'язаними з освітнім сектором, але мають відповідні програми для покращення харчування учнів.
Мета зустрічі — спільно визначити ключові стратегічні кроки подальшої реформи шкільного харчування на 2025-2027 роки, ознайомитися із здобутками та сформувати план потреб для її розвитку.
«Якщо на початку реформування, тобто до війни, в першу чергу, основні цілі базувались на вдосконалені харчування в закладах освіти, щоб зробити його корисним, якісним, різноманітним й водночас смачним, то натепер актуальність реформи лише зростає і потребує адаптації до умов сьогодення. В умовах постійних відключень електроенергії надзвичайно важливо забезпечити наших дітей гарячим харчуванням, що потребує додаткових заходів, спрямованих на дотримання технологічних процесів та безпечності харчових продуктів», - т.в.о. начальника Управління державного нагляду за дотриманням законодавства у сфері санітарно-епідемічного благополуччя населення Держпродспоживслужби Арзу Акберов.
Держпродспоживслужба є учасником розроблення та впровадження низки нормативних документів, які визначають порядок організації харчування в закладах освіти, неухильне виконання яких сприятиме зниженню ризику виникненню харчових отруєнь серед дітей, підвищенню рівня їх здоров’я та формування здорової нації. Крім, того розроблено новий стандарт професійної (професійно-технічної) освіти зі спеціальності «Кухар дитячого харчування»
Під час сесії обговорювався один з ключових напрямків реформи – інституційна та фінансова спроможність громад у забезпеченні харчуванням дітей в закладах освіти, які забезпечать сталий розвиток шкільного харчування.
Довідково. З 2020 року в Україні триває реформа шкільного харчування, яка була розпочата за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Вже наразі змінено підходи до організації харчування в закладах освіти – від норм споживання, технологічних процесів до суспільного сприйняття та розуміння здорового харчування.