Спеціалісти Держпродспоживслужби Кіровоградщини спільно з представниками органів місцевого самоврядування проводять моніторинг організації харчування в закладах загальної середньої освіти. Під час обстежень здійснюється контроль за формуванням (оновленням) картотеки страв, своєчасним розробленням та погодженням з Держпродспоживслужбою області примірних чотиритижневих меню та асортименту буфетів з урахуванням сезонних та дозволених у дитячому харчуванні продуктів харчування, а також за виконанням норм харчування та переліку харчових продуктів, призначених для дітей у їдальнях і буфетах закладів освіти.
За 9 місяців поточного року моніторинговими обстеженнями охоплено 93,8 % закладів загальної середньої освіти від загальної їх кількості.
Із загальної кількості перевірених закладів майже в кожному другому їхнім керівникам та працівникам, відповідальним за організацію харчування, були надані пропозиції з організації харчування, а саме:
На сьогодні у закладах освіти області формою організації харчування є монопрофільне меню, яке передбачає один набір страв без можливості вибору компонентів. Такий формат використовується у всіх обстежених закладах. Також найчастіше застосовується базова кухня — приготування страв здійснюється безпосередньо силами закладу освіти.
Водночас в одному закладі загальної середньої освіти Кам’янецької територіальної громади організація харчування проводиться за системою кейтерингу - способу, який передбачає доставку і реалізацію готових страв, виготовлених оператором ринку харчових продуктів без використання матеріально-технічної бази закладу освіти. У семи закладах Знам’янської та одному закладі Голованівської територіальної громади застосовується аутсорсинг — спосіб організації харчування, який передбачає виготовлення та реалізацію готових страв іншим оператором ринку, але з використанням матеріально-технічної бази закладу освіти.
Всього за 9 місяців 2025 року Держпродспоживслужбою області погоджено 595 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти. У всіх закладах, де організоване харчування, наявне погоджене примірне чотиритижневе сезонне меню, сформоване відповідно до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».
Також під час обстежень проаналізовано 346 меню-розкладів на приготування страв. У 12 % випадків від загальної кількості виявлено порушення при складанні меню-розкладів, зокрема: не зазначається кількість продуктів харчування, необхідних для виконання меню (вага нетто на всіх здобувачів освіти та вага нетто на одного здобувача освіти по окремих групах продуктів: сіль, олія, кріп, цукор, масло вершкове, томатна паста), меню-розклади складаються не на основі примірного чотиритижневого сезонного меню та не підписуються керівником закладу.
Питання реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища, системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок, організації харчування, водопостачання у закладах освіти, організації лабораторного контролю за якістю харчування та питної води, покращення матеріально-технічної бази харчоблоків закладів освіти розглянуто на 101 нараді з органами місцевого самоврядування, управліннями/відділами освіти, з керівниками закладів освіти та відповідальними особами за організацію харчування. Питання з організації харчування заслухано на 12 засіданнях місцевих комісій з питань ТЕБ та НС.
У рамках реалізації стратегії реформування системи шкільного харчування в області з питань організації якісного, безпечного та здорового харчування проводяться також інформаційно-просвітницькі заходи (наради, лекції, круглі столи тощо) для працівників органів управління освітою, закладів освіти, працівників харчоблоків і медичних працівників.
Спеціалісти Держпродспоживслужби області спільно з органами місцевого самоврядування продовжують проведення комісійних обстежень закладів освіти з метою контролю за впровадженням стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища, забезпечення створення належних та безпечних умов для перебування здобувачів освіти, а також запобігання виникненню гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь в організованих колективах.