У Головному управлінні Держпродспоживслужби в Кіровоградській області за участі начальників та спеціалістів районних управлінь відбулась робоча нарада з питань реалізації реформи шкільного харчування в регіоні. Перед колегами виступили перший заступник начальника Головного управління Андрій Багрій, начальниця відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Галина Сабадаш та начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Руслан Крайносвіт.
Під час заходу фахівці Держпродспоживслужби області обговорили стан організації харчування в закладах освіти за 2024 рік, формат та способи реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування в рамках обласної програми на період до 2027 року, затвердженої рішенням Кіровоградської обласної ради від 21 грудня 2023 року № 433.
Виконання Стратегії реформування системи шкільного харчування є важливим кроком до створення здорового харчового середовища для дітей.
Спеціалісти Держпродспоживслужби області безпосередньо задіяні в реалізації реформи щодо різноманітного, збалансованого та якісного харчування дітей, шляхом розгляду та погодження чотиритижневих сезонних меню, проведення заходів державного нагляду (контролю) та участі в комісійних обстеженнях закладів освіти.
Під час наради фахівці у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства окреслили основні питання зі стану організації харчування, які розглядаються в закладах освіти в рамках перевірок чи комісійних обстежень, а також забезпечення контролю за виконанням наданих приписів та пропозицій.
Зі свого боку спеціалістам, які здійснюють державний нагляд (контроль) за безпечністю харчових продуктів, доручено проаналізувати стан використання постійно діючих процедур на харчоблоках закладів освіти. У разі проведення перевірок/обстежень харчоблоків закладів освіти керуватись наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі тасільського господарства України від 01 грудня 2020 року № 2489 «Про внесення змін до Методичних настанов щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти».
Наприкінці наради зазначено, що підвищення якості харчування в закладах освіти області є однією зі складових збереження здоров’я дітей, тому Держпродспоживслужба області продовжить контроль за організацією харчування в закладах освіти.