Оперативна інформація щодо спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь та вжитих заходів реагування за 5 місяців 2025 року
опубліковано 10 червня 2025 року о 11:52

Відповідно до оперативних повідомлень за 5 місяців 2025 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 26 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 336 осіб, з них 234 дитини (70 %). За аналогічний період 2024 року було взято участь у розслідуванні 16 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 198 осіб, з них 62 дитини (31%).

За 5 місяців 2025 року спалахи зареєстровано на території 13 областей та у м. Києві, зокрема: у м. Києві – 5 спалахів, у Київській, Львівській та Черкаській областях по 3 спалахи, Кіровоградській, Рівненській областях по 2 спалахи, Дніпропетровській, Закарпатській, Івано-Франківській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Чернівецькій, Чернігівській областях по 1 спалаху.

За 5 місяців 2025 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення такий: 20 спалахів пов’язані із закладами освіти, серед яких 2 – із закладами позашкільної освіти (постраждало 194 особи, у тому числі 174 дитини); 4 спалахи пов’язані із закладами громадського харчування, 2 спалахи виникли у побуті, у тому числі 1 - серед внутрішньо переміщених осіб.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 24 випадів ботулізму з 33 постраждалими, серед яких 3 летальних випадки (пов’язані із рибною продукцією домашнього приготування).

За 5 місяців 2024 року було взято участь у розслідуванні 25 випадів ботулізму з 29 постраждалими, серед яких 2 летальних випадки.

За результатами розслідування випадків ботулізму за 5 місяців 2025 року встановлено, що 15 випадків з 22 постраждалими пов’язані з вживанням м’ясної та рибної продукції домашнього приготування; 4 випадки з 5 постраждалими – м’ясною та рибною продукцією невідомого походження; 2 випадки з 2 постраждалими – з продукцією, придбаною на стихійному ринку у приватних осіб; 2 випадки з 2 постраждалими пов’язані із рибною продукцією придбаною в торговельній мережі, у 1 випадку з одним постраждалим – фактор інфікування не встановлений. Окрім цього у 1 випадку хворій встановлено діагноз «Ятрогенний ботулізм», пов’язаний із ін’єкційним введенням препарату на основі ботулотоксину, постраждала відмовилась надавати дані щодо суб’єкта господарювання та місце проведення процедури.

З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідних заходів реагування.

Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби та керівників об’єктів у 9 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації 11,056 кг, 29 л продукції; складено 10 протоколів та накладено штрафів на суму 120850 грн., відсторонено від роботи 25 працівників. Керівникам об’єктів надано 34 приписи щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 69 листів до різних зацікавлених структур, у тому числі 38 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 17 - керівникам об’єктів, 14 - до територіальних підрозділів Національної поліції України. За ініціативою територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 17 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.

Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних вебпорталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux