Відповідно до оперативних повідомлень за 4 місяці 2025 року працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у розслідуванні 17 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждала 131 особа, з них 102 дитини (78 %). За аналогічний період 2024 року було взято участь у розслідуванні 14 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, внаслідок яких постраждало 117 осіб, з них 60 дітей (51%).
За 4 місяці 2025 року спалахи зареєстровано на території 9 областей та у м. Києві, зокрема: у Київській та Львівській областях по 3 спалахи, Кіровоградській, Рівненській областях та у м. Києві по 2 спалахи, Івано-Франківській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій, Чернігівській областях по 1 спалаху.
За 4 місяці 2025 року серед розслідуваних спалахів розподіл за місцем виникнення такий: 13 спалахів пов’язані із закладами освіти, серед яких 2 – із закладами позашкільної освіти; 3 спалахи пов’язані із закладами громадського харчування, 1 спалах виник у побуті серед внутрішньо переміщених осіб.
Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби з початку поточного року взяли участь у розслідування 15 випадів ботулізму з 22 постраждалими, серед яких 1 летальний випадок (пов’язаний із рибною продукцією власного домашнього приготування).
За 4 місяці 2024 року було взято участь у розслідуванні 15 випадів ботулізму з 18 постраждалими, серед яких летальних випадків не було.
За результатами розслідування випадків ботулізму за 4 місяці 2025 року встановлено, що більша частина випадків пов’язані із вживанням м’ясної та рибної продукції домашнього виготовлення (9 випадків з 16 постраждалими), 2 випадки з 2 постраждалими – з продукцією, придбаною на стихійних ринках у приватних осіб, 2 випадки з 2 постраждалими пов’язані із рибною продукцією придбаною в торговельній мережі, у 1 випадку з одним постраждалим – фактор інфікування не встановлений. Окрім цього у 1 випадку встановлено діагноз «Ятрогенний ботулізм», пов’язаний із ін’єкційним введенням препарату на основі ботулотоксину.
З метою встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь працівники територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні розслідувань та вжили відповідних заходів реагування.
Так, відповідно до розпоряджень територіальних органів Держпродспоживслужби та керівників об’єктів у 7 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів; вилучено з реалізації 2,356 кг небезпечної продукції; складено 5 протоколів та накладено штрафів на суму 80000 грн., відсторонено від роботи 19 працівників. Керівникам об’єктів надано 15 приписів щодо усунення виявлених порушень, встановлено контроль за їх виконанням. У зв’язку із виникненням спалахів направлено 41 лист до різних зацікавлених структур, у тому числі 20 - до місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, 9 - керівникам об’єктів, 12 - до територіальних підрозділів Національної поліції України. За ініціативою територіальних органів Держпродспоживслужби було ініційовано проведення 10 засідань регіональних комісій з питань техногенно - екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з прийняттям відповідних рішень.
Забезпечено проведення роз’яснювальної та просвітницької роботи щодо профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь з висвітленням на офіційних вебпорталах Держпродспоживслужби та її територіальних органів інформації щодо вжитих заходів реагування.