Оновлена інформація про епідеміологічне розслідування летального випадку та випадку отруєння, які можуть бути пов'язані із вживанням продуктів у столичному ЗГХ
опубліковано 27 квітня 2017 року о 20:17

У м. Києві відповідно до повідомлення Національної поліції в м. Києві станом на 21.04.2017 о 17.30 зареєстровано 1 летальний випадок та 1 випадок отруєння у громадянок, які ,можливо, пов'язані із вживанням харчових продуктів, виготовлених у закладі громадського харчування міста Києва.

21.04.2017 спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві провели обстеження із відбором зразків об’єктів санітарних заходів (проби готової продукції) для проведення лабораторних досліджень за мікробіологічними показниками. Видано Розпорядження №5 від 21.04.2017 про тимчасову заборону підприємницької діяльності.

Фахівці ДУ «Київський МЛЦ МОЗ України» у приміщеннях закладу громадського харчування провели відбір проб води для проведення лабораторних досліджень за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками та змивів з об'єктів навколишнього середовища (обладнання, інвентарю), рук персоналу на наявність ентеропатогенної та умовно патогенної мікрофлори. Лабораторні дослідження тривають.

Також спеціалісти ГУ Держпродспоживслужби в м. Києві здійснили виїзд до Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги для з'ясування обставин випадку отруєння у громадянки. 24.04.2017 хвора виписана з лікарні із заключним діагнозом: «Отруєння не ідентифікованою речовиною».

Спільно з Національною поліцією в м. Києві 21.04.2017 проведено обстеження квартири, де тимчасово проживали зазначені особи, із проведенням відбору проб повітря для проведення лабораторних досліджень на санітарно-токсикологічні показники у приміщенні.

За результатами проведених лабораторних досліджень концентрації азоту діоксиду, вуглецю оксиду, ангідриду сірчистого, формальдегіду, аміаку у повітрі приміщення квартири не перевищують середньодобові гранично допустимі концентрації (ГДК), відповідно до вимог ДСанПіН «Полімерні та полімервмісні матеріали, вироби і конструкції, що застосовуються в будівництві та виробництві меблів. Гігієнічні вимоги», затверджених наказом МОЗ України від 29.12.2012 № 1139, «Гранично допустимих концентрацій хімічних і біологічних чинників в атмосферному повітрі населених місць», затверджених т.в.о. головного державного санітарно лікаря України від 03.03.2015 (протокол № 107 від 21.04.2017 дослідження повітря житлових і громадських приміщень).

Із квартири вилучені залишки їжі та бутильована питна вода, які вживали постраждалі, для проведення лабораторних досліджень за мікробіологічними та санітарно-токсикологічними показниками.

Зразки об’єктів санітарних заходів, залишки їжі та бутильована вода доставлені до Регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби в м. Києві та Київській області, лабораторні дослідження тривають.

26.04.2017 спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві провели позаплановий захід (перевірку) стану виконання Розпорядження №5 від 21.04.2017 про тимчасову заборону підприємницької діяльності. Перевіркою встановлено, що фізична особа-підприємець на час перевірки припинив свою діяльність та здійснював її лише до 22.04.17 р.

24.04.17 р. ресторан уклав угоду на надання послуг іншим суб’єктом господарювання, у цеху виготовлення кулінарної продукції, у тому числі виробів японської кухні, що суперечить статті 25 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» щодо обов’язкової державної реєстрації потужностей, які використовуються на будь якій стадії виробництва.

Інформація з даного питання направлена для відповідного реагування в межах повноважень до Національної поліції міста Києва.

Висновки щодо отруєння осіб будуть надані після отримання повних лабораторних досліджень та детального епідеміологічного розслідування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux