Державний нагляд (контроль) щодо безпечності та окремих показників якості харчових продуктів – один з пріоритетів роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області. На думку його керівництва, шкільне харчування обов’язково має бути якісним, здоровим та безпечним, не дивлячись на воєнний стан в країні. Тому питання організації безпечного харчування в закладах освіти регіону залишатиметься на постійному контролі наших фахівців, які, окрім здійснення своїх контролюючих функцій, активно продовжуватимуть інформаційно-роз’яснювальну роботу з розбудови системи здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок, підвищення фахової спроможності всіх причетних до організації шкільного харчування – освітян, управлінців і кухарів.
Так, фахівці Білгород-Дністровського районного управління Головного управління прийняли участь в нараді з керівниками управлінь/відділів освіти об’єднаних територіальних громад Білгород-Дністровського району. Темою доповідей представників Держпродспоживслужби була організація безпечного харчування в закладах освіти району.
Начальником відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства районного управління Сергієм Шаповалом була надана інформація щодо основних принципів організації безпечного харчування в закладах освіти, способів організації харчування, режимів харчування, окреслено вимоги щодо планування меню, забезпечення харчування дітей з особливими дієтичними потребами, наголошено на необхідності дотримання вимог «Норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», затверджених постановою Кабінету Міністрів України №305 від 24.03.2021р.
Головним спеціалістом відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини районного управління Світланою Маргаріт доведена інформація щодо вимог законодавства до впровадження системи НАССР, висвітлено етапи розробки та впровадження системи НАССР на харчоблоках в закладах освіти. Наголошено, що наявність в закладах освіти діючої системи управління та контролю за безпечністю харчових продуктів – це надійне підтвердження того, що заклад забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.