Проведено засідання секції «Безпечність харчових продуктів» Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Розглядалася низка питань про унормування окремих дій (процедур) щодо регулювання та контролю у сфері виробництва молока.
Порядок денний включав розгляд наступних документів:
Голова Науково-методичної ради при Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Сергій Захарін нагадав, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука значно посилено співпрацю державного органу з закладами вищої освіти, науковими установами, провідними науковцями та експертами. Науково-методична рада покликана забезпечити розробку та імплементацію науково-обґрунтованих пропозицій, спрямованих на виконання повноважень Держпродспоживслужби (зокрема, в частині підтримки епізоотичного, фітосанітарного, санітарно-епідемічного благополуччя, забезпечення належної безпечності харчових продуктів, ефективного захисту прав споживачів).
З вітальним словом до учасників засідання звернулася керівник секції «Безпечність харчових продуктів» Наталія Курята, заступник директора Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. Вона акцентувала увагу на актуальності розгляду запропонованих питань, а також повідомила, що проєкти відповідних документів були попередньо опрацьовані вченими інституту і отримали позитивні рецензії.
Ключові доповіді з питань порядку денного зробили заступник начальника управління державного контролю та обліку операторів ринку Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Анатолій Гамза та заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та кормів того ж Департаменту Оксана Новохатня. Вони розказали про проведені аналітичні дослідження, результати яких були покладені в основу проєктів документів, що розглядаються, а також про необхідність унормування відповідних питань, які виникають у практичних працівників під час моніторингу якості молока та діяльності операторів ринку. Окрім того, презентовано досвід європейських країн щодо регулювання та контролю у сфері виробництва молока.
Сергій Захарін додав, що проєкти нормативних документів є черговим кроком на шляху до інтеграції України до європейського співтовариства, оскільки враховують вимоги стандартів ЄС в частині регулювання та контролю у сфері виробництва молока. Окрім того, розгляд питань щодо унормування питань моніторингу виробництва та обігу молока є важливим в контексті реформи шкільного харчування.
За підсумками голосування усі проєкти нормативних документів були схвалені, а також рекомендовані до подальшої апробації та практичного застосування.
«Ми розглянули важливі нормативні документи щодо регулювання та контролю у сфері виробництва молока. Це документи, які описують стандартні операційні процедури щодо дій у випадку невідповідних результатів досліджень на залишкові кількості протимікробних речовин (антибіотиків) у зразках сирого молока, правил відбору зразків сирого молока, оцінки стану відповідності потужностей оператора ринку вимогам ЄС, моніторингу впровадження програми контролю сирого молока та результатів лабораторних досліджень (випробувань). Проведена колосальна дослідно-пошукова та інформаційно-аналітична робота, поглиблено вивчено відповідні стандарти ЄС, опрацьовано досвід провідних країн. Вважаю, нашим працівникам, які входили до складу робочої групи з підготовки проєктів документів, вдалося знайти оптимальний баланс і описати відповідні процедури максимально виважено, з урахуванням і наших євроінтеграційних устремлінь, і нашої інституційної спроможності. Жодних суттєвих зауважень від членів Ради не надійшло, і ми схвалили всі подані документи. Як і раніше, ми відкриті до співпраці і закликаємо до співробітництва всіх небайдужих фахівців», - зазначив Сергій Захарін.