Держпродспоживслужба продовжує планомірну роботу з усунення технічних перешкод для українських виробників для експорту власної продукції на міжнародні ринки.
Відповідно до норм Закону України «Про основні принцип та вимоги до безпечності харчових продуктів» потужності з виробництва харчових продуктів, призначених для експорту з України затверджуються територіальним органом Держпродспоживслужби, згідно вимог країни призначення. Вся інформація відображається в наступних реєстрах:
Так, станом на 5 липня 2023 року в Україні зареєстровано всього 944 експортні потужності, зокрема це виробники :
Також варто зазначити, що наразі право експорту своєї продукції на територію Європейського Союзу мають 427 підприємств – виробників продуктів тваринного походження. Найбільше серед них експортерів в ЄС меду – 74 потужності, пуху і пера – 67 потужностей, шкірсировини – 47 потужностей, молокопродуктів – 46 потужностей та казеїну технічного 41 потужність.
Нагадуємо, що першим кроком для експорту власної продукції за кордон є подання оператором ринку запиту для затвердження експортних потужностей відповідно до наказу Мінагрополітики від 10.02.2016 №38 територіальному органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності.