Щоб українська продукція була конкурентною на зовнішньому ринку, вона має відповідати вимогам з точки зору якості й біологічної безпеки, прийнятим у країнах-експортерах. При цьому пріоритетними для Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області залишаються питання дотримання вимог безпечності продукції, в тому числі на експорт, процедур здійснення заходів офіційного контролю вантажів, контролю та моніторингу небезпечних інвазійних захворювань. Серед численних інвазійних хвороб тварин значне місце належить саркоцистозу. Економічні збитки від цієї хвороби пов'язані із зниженням продуктивності, погіршенням якості продукції.
8 жовтня за ініціативи в. о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Руслана Астапенка під головуванням заступника начальника Головного управління Сергія Чаплієва проведено онлайн-нараду на тему: «Порядок проведення ветеринарно-санітарної експертизи туш при саркоцистозі».
Серед запрошених – державні ветеринарні інспектори, офіційні лікарі ветеринарної медицини, спеціалісти Чернігівської регіональної державної лабораторії Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
Нарада мала теоретичну та практичну складові.
Теоретична частина заходу була присвячена ознайомленню з характеристикою хвороби, життєвим циклом збудника та територіальним поширенням захворювання.
«Знання про саркоцистоз – це інструмент захисту. Розуміння життєвого циклу збудника, умов виживання та шляхів передачі дозволяє не лише реагувати, а й попереджати інфекцію на ранніх етапах. Належний контроль – це не лише набір заходів, це ланка в системі нашої безпеки».
У ході практичної частини розглянули ознаки саркоцистозу при проведенні ветеринарно-санітарної експертизи продуктів забою та діагностики. Учасники поглибили знання і навички при проведенні ветсанекспертизи продуктів забою. Працівниками лабораторії професійно та доступно надано теоретично-методичні рекомендації.
Окрім цього, учасникам наради нагадали про дотримання законності та виконання вимог законодавства, нормативно-правових актів під час здійснення заходів державного нагляду (контролю) відповідно до діючих Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно-санітарної експертизи м’яса і м’ясних продуктів.
Взаємодія між установами у напрямку забезпечення епізоотичного благополуччя, охорони території області від поширення збудників інфекційних хвороб тварин та експортної спроможності регіону триває.