Порушення на щочетвертому об’єкті виявили фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області з початку впровадження в Україні «жовтого» рівня епіднебезпеки поширення COVID-19. Із 23 вересня вони перевірили 725 громадських закладів. Про це на брифінгу в облдержадміністрації сказав виконувач обов’язків начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області Олександр Грибик.
Зокрема, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області перевірили:
За результатами цих перевірок фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області склали 77 протоколів про адмінправопорушення у сфері санітарного законодавства. Керівникам закладів направили 167 приписів, пропозицій щодо усунення виявлених порушень, на адресу органів влади, місцевого самоврядування направили 72 інформації, до правоохоронних органів – 22.
«З початку року наші фахівці провели понад 13,5 тис. перевірок громадських закладів. Порушення протиепідемічних вимог виявили у 22% випадків. Найбільше порушень зареєстрували у закладах продовольчої торгівлі – 32%, громадського харчування – 31% та на агропродовольчих ринках – 19%», – каже Олександр Грибик.
На посадових осіб складено 765 протоколів за порушення у сфері санітарного законодавства. На сьогодні розглянуто адмінсправи та винесено 684 постанови про накладання штрафів на загальну суму 194 тисячі гривень.
Найбільш характерними порушеннями протиепідемічних вимог є недотримання дезінфекційного, маскового режиму, відсутність температурного скринінгу працівників, антисептиків, відповідного маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між відвідувачами та, власне, недотримання дистанції відвідувачами закладів. Також не організовано централізований збір використаних засобів індивідуального захисту.
Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області продовжують проводити відповідні профілактичні заходи.
Нагадаємо, що Наказом МОЗ від 04.10.2021 № 2153 затверджено перелік професій, представники яких підлягають обов’язковій вакцинації проти COVID-19.
Зокрема, це стосується:
Працівників цих категорій без щеплень відсторонюватимуть від роботи до завершення карантину. Наказ набуває чинності через місяць із дня офіційного опублікування.
Водночас постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 пом’якшено низку обмежувальних заходів для суб’єктів господарювання, працівники та відвідувачі яких мають щеплення від COVID-19. Зокрема, це стосується закладів громадського харчування, кінотеатрів, діяльності у сфері культури, проведення масових заходів та ін.