Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен взяв участь у брифінгу: «Сказ – що потрібно знати і як уберегтися»
опубліковано 09 лютого 2024 року о 10:19

8 лютого при Чернігівської ОВА відбувся брифінг, метою якого було привернення уваги до боротьби зі сказом, профілактика, інформування про заходи, що вживаються для його запобігання, недопущення та поширення.

Спікерами виступили в. о. заступника начальника Управління охорони здоров’я ОДА Олена Захарченко, начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен, генеральний директор ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Олександр Чепурний, головний експерт Управління охорони здоров’я ОДА за напрямом «Рабіології» Олександр Несін.

Під час брифінгу Юрій Павлішен коротко проінформував щодо епізоотичної ситуації по сказу тварин.

«На сьогодні сказ реєструється близько у 113 країнах світу. Від цього захворювання щорічно гине понад 50 тисяч людей і більше 1 млн. тварин. Прямі збитки від сказу складають болизько 4 млрд. євро в рік.

Щорічно у світі понад 15 млн. Людей зазнають різних ушкоджень чи заражаються від тварин вірусом сказу і лише 4,3 млн. З них отримують специфічне лікування.

Протягом 2023 року в Україні зареєстровано 1086 неблагополучних пунктів по сказу тварин».

Як повідомив очільник відомства, минулого року в Чернігівської області було зареєстровано 7 неблагополучних пунктів по сказу, в яких захворіло 9 тварин.

У населених пунктах області спеціалістами районних державних лікарень ветеринарної медицини на постійній основі проводилась робота щодо профілактики та боротьби зі сказом тварин. З початку 2023 року щеплено антирабічною вакциною 10357 голів ВРХ, 115158 голів собак та 107046 голів котів.

Юрій Павлішен зазначив: особливе місце в системі заходів боротьби зі сказом займає пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин. Методом наземного розподілу у вересні 2023 році було використано 70,0 тис. доз вакцин.

У зв`язку з неблагополучною епізоотичною ситуацією по сказу в Україні та області в поточному році проведення пероральної вакцинації планується на максимальній території області, яка буде визнана безпечна на час проведення кампанії. Цей захід має проводитися з урахуванням особливостей воєнного стану з обов`язковим погодженням територій з районними військовими адміністраціями.

Існує Програма оздоровлення території Чернігівської області від сказу на 2023-2027 р.р.

Фахівці Головного управління постійно тримають на контролі ситуацію зі сказом.

По завершенню Юрій Павлішен надав вичерпні відповіді на запитання учасників заходу.

Переглянути запис брифінгу можна на YouTube за посиланням.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux