На Житомирщині проводиться моніторинг стану систем водопостачання та водовідведення
опубліковано 06 квітня 2020 року о 12:19

Відповідно до рішення Ради національної безпеки та оборони України від 13.03.2020 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-Cov-2», Головним управлінням Держпродспоживслужби у Житомирській області посилено державний санітарно-епідеміологічний нагляд за дотриманням вимог санітарного законодавства на об’єктах систем водопостачання та водовідведення області.

На сьогодні спеціалісти територіальних управлінь Держпродспоживслужби  у складі комісій  здійснили 58 обстежень об’єктів централізованого водопостачання, перевірили 116 об’єктів децентралізованого водопостачання та 25 об’єктів водовідведення.

На об’єктах централізованого водопостачання виявлено низку порушень:

 - порушення вимог щодо облаштування та організації зон санітарної охорони артсвердловин,

- відсутність або неефективне функціонування станції знезалізнення води,

- недостатній запас дезинфікуючих засобів,

- порушення періодичності проходження медичних оглядів персоналом та проведення відомчого лабораторного контролю якості питної води.

Більшість перевірених об’єктів децентралізованого водопостачання свідчать, що громадські криниці утримуються у незадовільному санітарно-технічному стані, порушуються вимоги щодо їх облаштування та утримання, не проводиться механічне очищення та дезінфекція тощо.

         Зокрема, упродовж тижня проведено обстеження 5-ти пунктів розливу питної води. Основними порушеннями вимог санітарного законодавства є порушення та відсутність умов для дотримання працівниками правил особистої гігієни, засобів індивідуального захисту, особових медичних книжок працівників  на робочому місці, даних щодо періодичного лабораторного контролю якості питної води, недотримання режиму дезінфекції та вологого прибирання приміщень.        

         За виявлені порушення вимог санітарного законодавства на об’єктах водопостачання та водовідведення керівникам підприємств надано 26   приписів та 14 рекомендацій з усунення порушень вимог законодавства у комісійних актах. На відповідальних осіб складено 5 протоколів про адмін правопорушення та винесено постанови про накладення штрафів. З даного питання  ініційовано проведення 18  засідань комісій з питань  ТЕБ та НС.

          У ході проведених обстежень спеціалістами територіальних управлінь відібрано 160 проб питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, які доставлені у ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» для лабораторних досліджень.

Наразі моніторинг стану систем водопостачання та водовідведення    Житомирської області триває.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux