Питання організації безпечного та здорового середовища у закладах освіти, зокрема організації харчування, питного режиму, додержання вимог санітарного законодавства та безпечності харчових продуктів знаходяться на постійному контролі спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області.
Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.10.2023 року № 990-р „Про схвалення Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року та затвердження операційного плану заходів з її реалізації у 2023–2024 рокахˮ; розпорядження Закарпатської обласної військової адміністрації від 19.01.2024 року № 59 «Про Регіональну програму реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року в Закарпатській області»; на виконання протоколу, фахівцями Держпродспоживслужби проводять моніторингові обстеження в закладах освіти.
Під час моніторингових обстежень закладів освіти спеціалістами акцентувалась увага на розроблення та впровадження системи HAСCP на харчоблоці закладу, дотримання керівникам закладів вимог до організації харчування, на стан водопостачання, стан матеріально-технічної бази харчоблоків (забезпеченість в достатній кількості кухонним і столовим посудом, технологічним і холодильним обладнанням, розробним інвентарем), наявність належних умов для дотримання дітьми і персоналом правил особистої гігієни, наявність супровідної документації на харчові продукти, яка засвідчує їх якість, наявність угоди на проведення дезінфекції, дезінсекції, дератизації, наявність запасу миючих і дезінфікуючих засобів, наявність угоди на вивезення твердих побутових відходів тощо.
Регулярні перевірки дозволяють виявити та усунути можливі порушення санітарних норм, забезпечити якісне харчування у школах та створити безпечне навчальне середовище. Адже якісне харчування – це запорука здоров’я та успішного навчання дітей.