На Тернопільщині вживають заходи недопущення стихійної торгівлі
опубліковано 30 серпня 2024 року о 14:17

Відповідно виконання протоколу ДНПК при Тернопільській обласній військовій адміністрації пункту 8 №2-2024, спеціалістами Тернопільського районного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області спільно із працівниками Тернопільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Тернопільській області та працівниками муніципальної інспекції Тернопільської міської ради здійснено ряд спільних виходів (рейдів) щодо ліквідації місць стихійної торгівлі харчовими продуктами. на прилеглій території, яка розташована на ринку ТОВ «ВІП – МАРКЕТ» за адресою: м. Тернопіль, вул. М. Шептицького, 26Б.

В ході спільних відпрацювань були виявлені факти реалізації швидкопсувної продукції тваринного походження (молоко, кисломолочний сир. сметана, бита птиця та кролі, ковбасні вироби власного приготування) без супровідних документів, які б могли засвідчити якість, безпечність та простежуваність даної продукції.

Торгівля швидкопсувними харчовими продуктами здійснюється з землі, при високій температурі, з порушенням правил температурних режимів, в антисанітарних умовах, без проведення досліджень в лабораторії ветеринарно – санітарної експертизи та без супровідних документів, які б засвідчували безпечність та походження вказаної продукції. У приватних осіб, які реалізовують продукцію тваринного походження відсутні особові медичні книжки із результатами проходженням періодичних медичних оглядів.

Відповідно до ст. 37 п. 1, п. 2 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», затверджених ветеринарно-санітарних правил для ринків, забороняється обіг харчових продуктів на потужностях, що не відповідають вимогам санітарних заходів.

Згідно з вимогами Законів України «Про ветеринарну медицину», «Про ідентифікацію та реєстрацію тварин», особи, які вирощують тварин для власного споживання або реалізації продукції, зобов’язані реєструватися в державних органах ветеринарної медицини, ідентифікувати тварин, отримати ветеринарний документ із записами про проведення діагностичних досліджень та щеплень.

Працівниками Тернопільського районного управління проводились бесіди та роз’яснювальна робота з продавцями щодо порушень правил торгівлі швидкопсувними продуктами харчування у невстановлених місцях, а також попереджено контролерів ринку щодо недопущення надання торгових місць на прилеглій території біля ринку у невстановлених місцях.

Звертаємо увагу, що торгівля у невстановлених місцях – це правопорушення, за яке передбачена відповідальність згідно зі статтею 160 Кодексу України про адміністративні правопорушення та карається з накладанням штрафу з конфіскацією предметів торгівлі.

Наголошуємо та застерігаємо жителів області та міста про те, що придбані продукти у невстановлених місцях, які безконтрольно реалізуються з рук, можуть бути небезпечними. Їх споживання може спричинити кишкові інфекції та харчові отруєння.

Бережіть своє здоров’я і життя рідних та близьких Вам людей! Не купуйте продукти харчування в сумнівних місцях, адже невідомо де, ким і в яких умовах вони виготовлялись та зберігались. Довіряйте спеціалізованим магазинам, офіційно зареєстрованим ринкам, де здійснюється належний контроль та нагляд за якістю продуктів харчування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux