На Тернопільщині фахівці Держпродспоживслужби провели семінар-нараду з керівниками, відповідальними особами за організацію харчування та кухарями закладів освіти Кременецького району
опубліковано 13 жовтня 2023 року о 15:59

У 2020 році за ініціативою першої леді України Олени Зеленської стартувала «Реформа шкільного харчування», яка триває по даний час. Забезпечення здоровим та безпечним харчуванням дітей в закладах освіти є пріоритетним завданням Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області у 2023 році.

З метою забезпечення безпечного та якісного харчування дітей в навчальних закладах Борсуківської територіальної громади з керівниками, відповідальними особами за організацію харчування та кухарями закладів освіти на базі відділу освіти спеціалістами Кременецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби проведено семінар-нараду з керівниками, відповідальними особами за організацію харчування та кухарями закладів освіти.

В ході наради обговорили вимоги до організації харчування дітей у навчальних закладах, постачання харчових продуктів, вимоги до обробки сировини та приготування страв, гігієнічні вимоги до утримання обладнання та приміщень харчоблоків, проходження періодичних медичних оглядів та гігієнічного навчання персоналом, впровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), яка є обов’язковою відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Було озвучено про нормативне підґрунтя нового шкільного меню та про алгоритм дій навчальних закладів в напрямку його впровадження відповідно до Постанови №305 КМУ "Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку".

Зосереджено увагу на технологічній документації (технологічні картки) на страви та вироби, що увійшли до затвердженого меню. У технологічних картках наведені всі необхідні розрахунки (маса брутто/нетто, енергетична цінність продуктів/страв тощо), процеси приготування та температурні режими. Наголошено, що меню можна використовувати як у повному обсязі, так і частково, опрацювавши його з огляду на смакові уподобання та технологічні можливості конкретних закладів. Проте варто пам’ятати, що в разі внесення таких змін, меню потрібно буде погодити в територіальному підрозділі Держпродспоживслужби відповідно до вимог Порядку організації харчування у закладах освіти. 

Дотримання гігієнічних вимог дасть можливість мінімізувати випадки харчових отруєнь та кишкових інфекцій, а також забезпечить право дитини на безпечні умови життєдіяльності та охорону здоров’я.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux