На Сумщині фахівці Держпродспоживслужби припинили виробництво хлібобулочних виробів через антисанітарію
опубліковано 17 грудня 2020 року о 10:22

Фахівці Білопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області у період з 14 по 15 грудня 2020 року провели позаплановий захід державного контролю щодо додержання операторами ринку вимог законодавства про харчові продукти та корми, здоров’я та благополуччя тварин по ФОП, що провадить господарську діяльність у смт. Улянівка, Білопільський район, Сумська область.

Під час проведення позапланового заходу було встановлено ряд значних порушень недотримання гігієнічних вимог, що вказують на повну незахищеність харчових продуктів від потрапляння забруднення під час переробки та обігу. Двері в цех випікання хліба та приміщення, де знаходиться добовий запас борошна, відсутні. Хліб випікається у формах, що не відповідають гігієнічним вимогам, а саме: сплетені із деревопохідного матеріалу (лози), що має «заустинці», обломи та скріплені цвяхами, які в деяких місцях стирчать та можуть вийматися або відпадати. Дно форм має нашарування темно-сірого кольору, що з вигляду вказує на наявність чорної плісняви. Залізні форми та піддони для випікання хліба з великим нашаруванням сажі та кіптяви, пилу, бруду. Візочки для перевезення хлібобулочних виробів з налепом від борошна та пилу. У склад зберігання борошна не вдалося потрапити, оскільки з пояснення оператора ринку на той момент ключі від складу були відсутні. Приміщення для зберігання добового запасу борошна знаходиться в незадовільному стані, стеля та стіни вкриті нашаруванням пилу та борошна, місцями видно павутину. Мішки з борошном частково стоять на підлозі. Засоби контролю температурно-вологісного режиму відсутні. Зверху на мішку з борошном знаходилась розірвана паперова упаковка з повидлом. Також в цьому приміщенні відсутні засоби для моніторингу шкідників. На підлозі знаходяться упаковки з дріжджами. Інвентар що використовується для випікання хліба не призначений для харчових продуктів, (будівельні шпателі, щітки для фарбування, саморобний квач з тканини, саморобний ніж з замотаною скотчем рукояткою). Над столом, де відбувається зважування тіста, вхідний вентиляційний отвір та вентилятор брудний, вкритий пилом. Робоче місце, де проходить покриття булок солодкою сумішшю, брудне. Стіл та підставка, на яких розміщується деко при нанесенні солодкої суміші, брудний, з великими нашаруваннями цієї суміші. Інгредієнти, що входять в склад солодкої випічки знаходяться в холодильній шафі без дотримання температурних режимів (не надано документів, що підтверджують що прилади контролю температури калібровані відповідно вимогам законодавства, відсутні докази, що температурні режими не перериваються), де також зберігається нарізана цибуля у відкритому вигляді, поруч з іншими інгредієнтами в первинній картонній тарі та брудний контейнер з кунжутом та маком. Холодильна шафа брудна, зі слідами іржі та бруду. Готовий хліб знаходиться на підлозі у пластикових ящиках. Остигання хлібу відбувається у приміщенні, де випікаються хлібобулочні вироби. У приміщенні, де відбувається маркування та пакування продукції, ящики з готовими виробами знаходяться на підлозі. У цьому приміщенні на пристрої з нарізання хлібу, який зі слів оператора ринку знаходиться в неробочому стані, знаходяться особисті речі працівників, а саме жіноча сумка. Оператор ринку не надав інформації, щодо ефективної боротьби із гризунами та шкідниками, відсутні засоби боротьби із комахами, моніторингові пастки від гризунів відсутні.

Зважаючи на грубі суттєві порушення до виробництва та обігу харчових продуктів, які становлять загрозу життю та/або здоров’ю людини в зв’язку з ризиком забруднення харчових продуктів мікроорганізмами, небезпечними факторами (хімічними, фізичними, біологічними), що можуть спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини внаслідок споживання таких харчових продуктів та те, що хлібобулочні вироби даного ФОП постачаються в дитячі заклади освіти, Головним державним ветеринарним інспектором Сумської області було прийняте рішення про тимчасове припинення виробництва та обігу на 10 робочих днів. Також, інспектори Білопільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області склали 1 протокол щодо порушення гігієнічних вимог при виробництві та обігу харчових продуктів.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux