На серпневому педагогічному форумі фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини розповіли про роботу закладів освіти в нових умовах
опубліковано 31 серпня 2020 року о 12:45

Перед початком нового навчального року освітяни зібрались на традиційний педагогічний форум «Освіта області в умовах пандемії», який відбувся в режимі онлайн. У заході взяли участь фахівці Держпродспоживслужби Кіровоградщини, представники органів влади та місцевого самоврядування.

Про організацію протиепідемічних заходів в закладах освіти в умовах адаптивного карантину у новому 2020/2021 навчальному році розповіла начальник Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби в області Олена Черненко, яка наголосила, що встановлений для Кіровоградської області «зелений» рівень епідемічної небезпеки поширення коронавірусної інфекції дозволяє відкритися всім закладам освіти за дотриманням певних умов санітарного законодавства та протиепідемічних вимог з попередження розповсюдження коронавірусу. Зокрема, акцентовано увагу керівників закладів освіти та посадовців органів влади, місцевого самоврядування, що дотримання протиепідемічних заходів неможливе без дотримання санітарно-технічних та санітарно-гігієнічних вимог в закладах освіти. А саме: стан приміщень, контактних поверхонь з метою їх миття та дезінфекції, справність та можливість відкриття кватирок і фрамуг на вікнах, наявність безпечної та якісної проточної води, миючих і дезінфікуючих засобів, наявність умов та дотримання правил миття посуду на харчоблоках, створення умов для збору, зберігання та вивезення твердих побутових відходів тощо.

Регламентуючими документами для створення належних умов початку нового навчального року є «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу» ДСанПіН 5.5.2. 008-01, Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів та постанови Головного державного санітарного лікаря України від 22 серпня 2020 року № 50 «Про затвердження протиепідемічних заходів у закладах освіти на період карантину у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби COVID-19», від 21 травня 2020 року № 25 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів у закладах дошкільної освіти на період карантину у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» та від 04 серпня 2020 року № 48 «Про затвердження Тимчасових рекомендацій щодо організації протиепідемічних заходів в гуртожитках в період карантину в зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)». Також учасники розглянули вимоги до автоперевізників, які будуть доставляти дітей до закладів освіти (шкільні автобуси).

Окрім того, на форумі учасники обговорили підсумки впровадження системи HACCP на харчоблоках і в їдальнях закладів освіти протягом 2019/2020 навчального року та забезпечення постійного функціонування вищезазначених принципів у новому навчальному році. Як зазначив начальник відділу безпечності харчових продуктів Держпродспоживслужби в області Руслан Крайносвіт: «Основним завданням системи HACCP є аналіз небезпек і поступовий контроль за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви». Також було наголошено, що система НАССР стосується тільки безпечності харчових продуктів і не стосується їхньої якості. За невпровадження на потужностях цієї системи на операторів ринку, згідно зі ст. 65 Закону України № 2042 «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», будуть накладені штрафні санкції від 15 до 30 мінімальних заробітних плат.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux