На семінарі у Мукачеві говорили про обіг харчових продуктів на агропродовольчих ринках з урахуванням вимог міжнародних держстандартів
опубліковано 17 січня 2022 року о 17:45

12 січня 2022 року на базі лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, що знаходиться на території мукачівського ринку «ГІД», відбувся семінар-навчання. Захід проходив за участі в.о. директора Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби В’ячеслава Садварі, заступника директора лабораторії Сергія Кепенача, керівника з якості Ганни Легези та представників лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках міст Мукачево, Свалява, Берегово.

Відкрив захід в.о. директора Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби В’ячеслав Садварі. Під час семінару спеціалісти мали змогу оновити свої знання, обмінятися досвідом щодо проведення ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясних продуктів, молока та молочних продуктів, рослинної продукції і вивчити питання подальшої реєтрації результатів досліджень (випробувань) у журналах встановленої форми. Загалом учасники розглянули такі теми, як: порядок проведення ветеринарно-санітарної експертизи м’яса; молока та молокопродукції; риби, рибопродукції; меду, продукції бджільництва та яєць курячих.

Учасники зібрання розглянули низку питань, пов’язаних з впровадженням вимог стандарту ISO/IEC 17025:2017 «Загальні вимоги до компетентності випробувальних та калібрувальних лабораторій», організацією ветеринарно-санітарного контролю на агропродовольчому ринку та вимогами харчового законодавства».

Як повідомила у ході проведення семінару Ганна Легеза, ISO/IEC 17025:2017 дозволяє лабораторіям продемонструвати свою компетентність, підвищити рівень своєї роботи. Він також сприяє налагодженню співпраці між лабораторіями та іншими установами, більш широкому прийняттю результатів оцінки відповідності.

Під час навчання присутні ознайомилися з документами Національного агентства з акредитації України: політики, інструкції, загальні документи. Також проаналізували вимоги до операторів ринку харчових продуктів, їх права, обов’язки згідно із ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» та яку відповідальність несуть оператори ринку харчових продуктів за порушення вимог чинного законодавства.

Особлива увага учасників зібрання була звернута на підготовку державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи до акредитації в системі ДСТУ ISO/IEC 17025:2017.

У практичній частині семінару-навчання фахівці обмінялися досвідом в організації ветеринарно-санітарного контролю та проведення ветеринарно-санітарної експертизи з урахуванням вимог стандарту ISO/IEC 17025:2017.

По завершенні семінару в.о. директора Закарпатської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби В’ячеслав Садварі побажав успіхів і натхнення у повсякденній копіткій, але важливій праці.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux