На порядку денному – питання дитячого харчування
опубліковано 11 грудня 2020 року о 15:43

Учора під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в рамках ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської, відбулася онлайн-нарада з питань реформування системи шкільного харчування. У нараді взяла участь Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, яка доповіла про проведені заходи контролю в зазначеній сфері.

Так, за січень-листопад 2020 року фахівці Держпродспоживслужби провели 1197 планових та 1744 позапланових заходів державного контролю. Проведено 1762 перевірки операторів ринку, які постачають в заклади освіти харчові продукти.

За підсумками проведених заходів фахівці Служби вилучили у закладах освіти:

  • 482 кг молока та молокопродуктів;
  • 388 м’яса та м’ясопродуктів;
  • 277 кг продуктів рослинного походження.

Ця продукція була небезпечна для здоров’я дітей.

Крім того, у закладах освіти фахівці Держпродспоживслужби виявили інші порушення:

  • не забезпечені власними харчоблоками 258 дошкільних навчальних закладів та 921 заклади загальної середньої освіти;
  • не відповідають санітарно-гігієнічним вимогам 1351 харчоблоків;
  • у закладах освіти не вистачає холодильників, а ті що є, в багатьох випадках застарілі (основна кількість холодильного обладнання експлуатується більше 30 років);
  • норми харчування в закладах освіти виконуються не в повному об’ємі (в закладах загальної середньої освіти норми харчування в середньому виконувались лише на 64-83%, у закладах дошкільної освіти - на 75-96 %).

Під час перевірок було виявлено, що сніданки та обіди в закладах загальної середньої освіти не збалансовані. У раціоні харчування дітей недостатньо молока, масла вершкового, сметани, сиру, кисломолочного, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м’яса. При цьому в раціоні багато продуктів з високим вмістом вуглеводів (цукор, крупи, макаронні вироби, рослинна олія). Служба виявляла факти реалізації на харчоблоках загальноосвітніх навчальних закладів газованих солодких напоїв, продуктів, що містять консерванти, синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі,  їжі швидкого приготування, натуральної кави.

«Контроль необхідний, але паралельно потрібно створювати самодостатню систему, яка б мінімізувала ризики і створила умови, за яких харчування в закладах освіти стало б дійсно безпечним та якісним», - зазначила Владислава Магалецька


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux