Учора під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, в рамках ініціативи дружини Президента України Олени Зеленської, відбулася онлайн-нарада з питань реформування системи шкільного харчування. У нараді взяла участь Голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька, яка доповіла про проведені заходи контролю в зазначеній сфері.
Так, за січень-листопад 2020 року фахівці Держпродспоживслужби провели 1197 планових та 1744 позапланових заходів державного контролю. Проведено 1762 перевірки операторів ринку, які постачають в заклади освіти харчові продукти.
За підсумками проведених заходів фахівці Служби вилучили у закладах освіти:
Ця продукція була небезпечна для здоров’я дітей.
Крім того, у закладах освіти фахівці Держпродспоживслужби виявили інші порушення:
Під час перевірок було виявлено, що сніданки та обіди в закладах загальної середньої освіти не збалансовані. У раціоні харчування дітей недостатньо молока, масла вершкового, сметани, сиру, кисломолочного, яєць, фруктів, соків, овочів, риби, м’яса. При цьому в раціоні багато продуктів з високим вмістом вуглеводів (цукор, крупи, макаронні вироби, рослинна олія). Служба виявляла факти реалізації на харчоблоках загальноосвітніх навчальних закладів газованих солодких напоїв, продуктів, що містять консерванти, синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, їжі швидкого приготування, натуральної кави.
«Контроль необхідний, але паралельно потрібно створювати самодостатню систему, яка б мінімізувала ризики і створила умови, за яких харчування в закладах освіти стало б дійсно безпечним та якісним», - зазначила Владислава Магалецька.