На Полтавщині фахівці Держпродспоживслужби тимчасово призупинили діяльність молокоприймального пункту
опубліковано 20 жовтня 2020 року о 16:14

20.10.2020 р. фахівці Держпродспоживслужби Полтавщини тимчасово припинили роботу одного з молокоприймальних пунктів, що у с. Попівка, Миргородського району. Під час проведення перевірки фахівці Миргородського міськрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Полтавській  області виявили ряд грубих порушень гігієнічних вимог при заготівлі та зберіганні молочної сировини.

А саме: на молокоприймальному пункті систему простежуваності не забезпечено. Неможливо одержати достовірну інформацію про рух молочної сировини по всіх встановлених етапах заготівлі, охолодження, збуту, не в повному обсязі надана інформація щодо переліку операторів ринку, від яких надходить продукція, та чи пройшли вони державну реєстрацію. Обіг молочної сировини на даному об’єкті здійснюється без належного відповідного документального підтвердження, потужність знаходиться в антисанітарному стані: в приміщенні брудно, бігали безпритульні тварини (собаки). Не здійснюються заходи, необхідні для забезпечення гігієнічних вимог, у тому числі заходів із боротьби зі шкідниками, запобігання накопиченню бруду, контакту з токсичними речовинами та матеріалами, забрудненню харчових продуктів, підтримання необхідних температурних режимів, зливні люки каналізації не мають захисної решітки.

На молокоприймальному пункті стіни, стеля та підлога потребують ремонту, їх поверхні  мають механічні пошкодження, що унеможливлюють належне чищення, миття та дезінфекцію. Приміщення для чищення, дезінфекції і зберігання робочих інструментів відсутні. Робочі інструменти зберігаються у місцях їх використання, кількість інвентарю не відповідає потребам потужності.

Транспортні засоби утримуються в неналежному санітарному стані, має місце ураження корозією ємностей для перевезення молока, не забезпечено ефективне чищення транспортних засобів перед кожним наступним завантаженням. Молоко не захищене від забруднення (відсутнє фільтрувальне обладнання, на деяких автомобілях відсутні заглушки на зливних патрубках цистерн).

Обладнання утримується у неналежному санітарному стані та потребує проведення їх чищення та дезінфекції.

На потужності допускається персонал, що не пройшов у цього оператора ринку навчання з питань гігієни персоналу.

Молоко в приймальній ванні та молочні танки не захищені від механічного забруднення.

Крім того, не ведеться відповідна документація по фіксації температурного режиму при зберіганні молочної сировини.

Робочі розчини деззасобів не мають відповідного маркування. Розчини для проведення лабораторних досліджень молока не промарковані та зберігаються у невідповідній тарі.

Оператором ринку не розроблено і не впроваджено процедури періодичної перевірки сирого молока для визначення рівня загального бактеріологічного забруднення та/або кількості соматичних клітин. Результати лабораторних досліджень молочної сировини не надані.

Постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, не розроблено.

За результатами перевірки винесено рішення про тимчасове припинення обігу харчових продуктів на потужності молокоприймального пункту на термін до 10 робочих днів та складено припис для усунення виявлених порушень.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux