На Одещині фахівці Держпродспоживслужби допомогли повернути мешканцям двох районів області понад 394 тис. грн необґрунтовано нарахованої плати за комунальні послуги
опубліковано 27 листопада 2020 року о 12:03

Головне управління Держпродспоживслужби в Одеській області систематично і планомірно проводить роботу щодо запобігання порушенням у сфері ціноутворення, забезпечення встановлення економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги, недопущення обрахунків споживачів.

Так, у жовтні 2020 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби області на підставі звернень фізичних осіб здійснили позапланову перевірку суб’єкта господарювання, що надає послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення з питань дотримання ним вимог порядку формування, встановлення та застосування тарифів на комунальні послуги.

Під час проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) встановлено, що діючі з 01.05.2020 тарифи на послуги з централізованого водопостачання не відповідають вимогам Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869.

Так, при формуванні суб’єктом господарювання зазначених тарифів враховано рівень рентабельності, при цьому інвестиційна програма підприємством не розроблялася та не погоджувалася в установленому законодавством порядку органом місцевого самоврядування.

Встановлені позаплановою перевіркою порушення призвели до необґрунтованих, упродовж чотирьох місяців, нарахувань підприємством плати споживачам за надані послуги з централізованого водопостачання (при економічно обґрунтованому тарифі 35,25 грн за 1 м 3 застосовувався завищений тариф у розмірі 38,10 грн за 1 м 3).

За результатами проведеного позапланового заходу державного нагляду (контролю) фахівці Головного управління області склали акт, на підставі якого зазначеному виконавцю послуг надано припис про виконання законних вимог щодо порядку формування, встановлення та застосування державних (регульованих) цін, яким зобов’язано привести тарифи до економічно обґрунтованих, а також за період з 01.05.2020 по 31.08.2020 повернути споживачам зайво нараховані кошти за надані послуги, шляхом здійснення перерахунку плати на суму 394,1 тис. гривень.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux