На Київщині Держпродспоживслужба зобов’язала комунальне підприємство повернути споживачам майже 4 млн. грн зайво нарахованих за комунальні послуги
опубліковано 15 вересня 2021 року о 14:50

У серпні 2021 року Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області здійснено планову перевірку комунального підприємства, що надає послуги з централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, послуги з постачання теплової енергії та централізованого опалення мешканцям смт Бородянка з питань дотримання вимог порядку формування, встановлення та застосування тарифів на комунальні послуги.

Під час проведення планового заходу державного нагляду (контролю) встановлено, що діючі тарифи на послуги з постачання теплової енергії, централізованого опалення, централізованого водопостачання, встановлені для всіх категорій споживачів ще наприкінці 2018 року, є економічно необґрунтованими оскільки не відповідають вимогам Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води та Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 № 869.

Так, при формуванні вищезазначених тарифів завищено витрати на реактивну електричну енергію, необґрунтовано включено витрати на оренду, утримання та ремонт транспортних засобів, враховано у тарифах рентабельність, без погодженої уповноваженим органом, в установленому порядку інвестиційної програми.

За результатами планової перевірки Головним управлінням Держпродспоживслужби в Київській області складено акт на підставі якого прийнято рішення про застосування до суб’єкта господарювання адміністративно-господарських санкцій у розмірі 550,99 тис. грн та зобов’язано повернути споживачам суму необґрунтовано одержаної виручки в розмірі 550,99 тис. гривень.

Також, комунальному підприємству надано припис про усунення порушень вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін, яким зобов’язано повернути споживачам зайво нараховану плату за послуги з постачання теплової енергії, централізованого опалення та централізованого водопостачання шляхом здійснення перерахунків у розмірі 3,4 млн грн, а також здійснити розрахунки економічно обґрунтованих тарифів на комунальні послуги і подати на встановлення до органу місцевого самоврядування.

Наразі, виконання вимог припису та рішення знаходиться на контролі в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Київській області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux