На Кіровоградщині відбудеться весняна кампанія з пероральної імунізації диких м'ясоїдних тварин проти сказу
опубліковано 03 травня 2024 року о 13:14

У травні на території Кіровоградської області проведуть антирабічну кампанію. Розповсюджувати приманки з вакциною будуть сформовані бригади, до складу яких увійшли ветеринарні спеціалісти Держпродспоживслужби, представники органів місцевого самоврядування, мисливських і лісових господарств на територіях громад області.

Кампанія з імунізації диких тварин проти сказу відбуватиметься шляхом наземного розподілу. Приманки з вакциною розкладатимуть вручну на узліссях, узбіччях сільськогосподарських угідь та обабіч доріг.

Нагадуємо, що принада виглядає як невеликий брикет та має запах м'ясокісткового борошна. Всередині знаходиться блістер із діючою речовиною (вакциною). Такі брикети безпечні як для людей, так і для тварин.

Однак, щоб приманки залишалися привабливими для тварин, важливо не брати їх в руки та не переміщувати. 

Довідково. Сказ – гостре інфекційне захворювання тварин і людини. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного і спинного мозку. Для людини, у разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги, смерть неминуча. Стовідсоткова смертність і серед тварин, невакцинованих проти сказу.

Основним носієм вірусу сказу є червона лисиця. Однак поширювати небезпечне захворювання можуть дикі (вовки, єнотовидні собаки, їжаки та ін.), домашні (коти, собаки) та безпритульні тварини.

Єдиний метод боротьби – це імунізація диких тварин та здійснення щорічних профілактичних щеплень проти сказу домашнім улюбленцям.

Свою ефективність кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин довела в період 2018-2021 років. Тоді, для розповсюдження принад із вакциною використовували авіаційний транспорт. Завдяки таким заходам вдалося охопити значну територію області та зменшити майже вдвічі кількість випадків сказу серед тварин.

З початку введення в Україні воєнного стану польоти під забороною та й за період повномасштабного вторгнення кампанія з пероральної імунізації відбулася вперше восени 2023 року. Тоді 108 бригад, шляхом наземного розподілу розповсюдили 48850 принад на загальній площі 1954 км2.області.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux